Την απόφασή της να πουλήσει τις χερσαίες δραστηριότητές της στο Δέλτα του Νίγηρα σε μια κοινοπραξία εταιρειών, έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε χθες η Shell, σε μια τελευταία προσπάθεια να περιορίσει την έκθεσή της στη Νιγηρία, εν μέσω μακροχρόνιων καταγγελιών για περιβαλλοντική ρύπανση που προκαλείται από τη βιομηχανία πετρελαίου.
Ο πετρελαϊκός κολοσσός στην ανακοίνωσή του έκανε λόγο για ένα σχέδιο εξορθολογισμού των δραστηριοτήτων του στη χώρα, στην οποία δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες, αντιμετωπίζοντας αντιδράσεις σχετικά με πετρελαιοκηλίδες που έχουν μολύνει ποτάμια και εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, προκειμένου να επικεντρωθεί στις υποθαλάσσιες εξορύξεις και το φυσικό αέριο.
Η αγοραστική κοινοπραξία στην οποία θα μεταβιβαστεί το σύνολο των μετοχών της εταιρείας είναι η Renaissance, η οποία αποτελείται από τις ND Western, Aradel Energy, First E&P, Waltersmith και Petrolin.
Τα περιουσιακά στοιχεία που πουλά η Shell και αφορούν σε 18 ενεργές εξορύξεις, ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στην εθνική εταιρεία πετρελαίου NNPC της κυβέρνησης της Νιγηρίας, η οποία κατέχει μερίδιο 55%. Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει την έγκρισή της. Η Shell διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία και κατέχει μερίδιο 30%, με το υπόλοιπο μερίδιο να ανήκει στην γαλλική TotalEnergies κατά 10% και την ιταλική Eni κατά 5%.
Ακτιβιστές στο Δέλτα του Νίγηρα, όπου η Shell αντιμετωπίζει επί δεκαετίες τοπική κριτική για την εξορυκτική της δραστηριότητα, προτίθενται να ζητήσουν από την κυβέρνηση να μην δώσει την έγκρισή της για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, εάν πρώτα αυτή δεν φροντίσει να αποκαταστήσει τη βλάβη που έχει προξενήσει στο περιβάλλον.
«Θα ήταν ένα θέμα πολύ σοβαρής ανησυχίας εάν τα προφανή περιβαλλοντικά ζητήματα δεν αντιμετωπιστούν επαρκώς και με διαφάνεια πριν από οποιαδήποτε απόσυρση της εταιρείας», δήλωσε ο Ledum Mitee, βετεράνος περιβαλλοντικός ακτιβιστής και πρώην πρόεδρος της Κίνηση για την Επιβίωση του λαού των Ογκόνι.
Ο Fyneface Dumnamene, διευθυντής του Κέντρου Υποστήριξης Νέων και Περιβάλλοντος, προέτρεψε τη νιγηριανή κυβέρνηση να απαιτήσει από τη Shell και τους νέους αγοραστές να παράσχουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ζημίας και την αποζημίωση των κοινοτήτων πριν δώσει την έγκρισή της για την μεταβίβαση.
Η Νιγηρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους πετρελαϊκούς πόρους του Δέλτα του Νίγηρα για τα κέρδη της. Ωστόσο, η ρύπανση από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου δυσχεραίνει την πρόσβαση των πολιτών σε καθαρό νερό, έχει βλάψει τη γεωργία και την αλιεία και έχει αυξήσει τις εντάσεις με ομάδες ανταρτών που κατά το παρελθόν κατάφεραν ακόμα και την διακοπή εργασιών της πετρελαϊκής βιομηχανίας, μετά από σειρά επιθέσεων.
Παρά τις κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και ένα κυβερνητικό πρόγραμμα αμνηστίας για πρώην ένοπλους, το Δέλτα του Νίγηρα παραμένει ασταθές. Η βιομηχανία πετρελαίου αντιμετωπίζει κινδύνους βίας, συμπεριλαμβανομένου του βανδαλισμού αγωγών από κλέφτες πετρελαίου, τους οποίους οι εταιρείες κατηγορούν συχνά για πετρελαιοκηλίδες.