ΑΘΗΝΑ
00:10
|
28.04.2024
Νέα στοιχεία ήρθαν στο φως από τις ομάδες Forensic Architecture/ Forensis για τις επαναπροωθήσεις και τους θανάτους μεταναστών στα νερά του Αιγαίου.
Το ΜέΡΑ25 για έρευνα Forensic Architecture και Forensis
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα νέα στοιχεία που παρουσίασαν οι ομάδες Forensic Architecture και Forensis για τις επαναπροωθήσεις και τους θανάτους μεταναστών στα νερά του Αιγαίου, σχολίασε το ΜέΡΑ25 με τίτλο: «Η Ευρώπη και Ελλάδα – φρούριο γεμίζουν τις θάλασσες με νεκρούς».

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

Τα νέα συγκλονιστικά στοιχεία που παρουσιάζουν οι ομάδες Forensic Architecture και Forensis, για τις επαναπροωθήσεις και τους θανάτους μεταναστών στα νερά του Αιγαίου επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο την απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Μεταναστευτικό. Επιβεβαιώνουν όσα εδώ και χρόνια επισημαίνει το ΜέΡΑ25 και το DiEM25 για την Ευρώπη-φρούριο που οικοδομείται μεθοδικά και με κόστος ανθρώπινες ζωές.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες: Σε έναν μόνο χρόνο 1.002 επαναπροωθήσεις, για συνολικά 27.981 μετανάστες εκ των οποίων έξι ρίχτηκαν κατευθείαν στη θάλασσα από λιμενικούς, χωρίς σχεδία και σωσίβια. Περιστατικά και θύματα διπλάσια σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές που ταιριάζουν απόλυτα με το κυβερνητικό αφήγημα των «μειωμένων μεταναστευτικών ροών».

Στις ίδιες αναφορές περιλαμβάνονται καταγγελίες για ξυλοδαρμούς, για αφαίρεση των υπαρχόντων των μεταναστών και για επιβίβασή τους με τη βία σε σχεδίες liferaft χωρίς μηχανή που εγκαταλείπονται να πλεύσουν ακυβέρνητες προς τα τουρκικά ύδατα. «Το Αιγαίο δεν είναι μόνο ένα κέντρο κρατικής βίας αλλά και ένα δοκιμαστήριο μεθόδων συγκάλυψής της» αναφέρουν οι δύο οργανώσεις.

Και φυσικά όλα αυτά υπό το βάρος της μεγαλύτερης ναυτικής τραγωδίας με τον θάνατο πάνω από 600 ανθρώπων στα νερά της Πύλου, στη μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στα νερά της Μεσογείου για την οποία επίσης το Λιμενικό είναι υπόλογο για τις ενέργειές του. Σε όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει τίποτα να απαντήσει εκτός ίσως από το γνωστό… «You have not been to Samos».

Το ΜέΡΑ25 καλούμε τους πολίτες να καταδικάσουν την απάνθρωπη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλώνουμε την απαρέγκλιτη υπεράσπιση μας στα δικαιώματα των μεταναστών, στον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου ζητώντας τον άμεσο έλεγχο των καταγγελιών από την ελληνική και τη διεθνή Δικαιοσύνη.

Τι έγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα