ΑΘΗΝΑ
07:27
|
11.05.2024
Μαρτυρίες επιζώντων από το ναυάγιο φέρνει στο φως το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τα έγγραφα των επίσημων καταθέσεών τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις ευθύνες της ελληνικής ακτοφυλακής για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, όπου χάθηκαν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, επανέρχεται με ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και επιβεβαιώνει, επικαλούμενο επίσημα έγγραφα με καταθέσεις επιζώντων, ότι το ελληνικό λιμενικό έδεσε το πλοιάριο και προσπαθώντας να το ρυμουλκήσει, προκάλεσε την ανατροπή του.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έξι από τις εννέα καταθέσεις επιζώντων που έχει στη διάθεσή του το Reuters, επιβεβαιώνουν πως έγινε απόπειρα ρυμούλκησης.

Σύρος επιζών κατέθεσε ότι αυτός και άλλοι πρόσφυγες που επέβαιναν στο Adriana με προορισμό την Ιταλία, ούρλιαζαν προς τους λιμενικούς «Σταματήστε!», την ώρα που το Λιμενικό έδεσε ένα σχοινί στην πλώρη της μηχανότρατας και άρχισε να την ρυμουλκεί επιταχύνοντας, με αποτέλεσμα να ταλαντεύεται αριστερά και δεξιά, έως ότου ανατράπηκε.

Τρεις άλλοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι δεν γνώριζαν τι προκάλεσε την ανατροπή του πλοιαρίου, σύμφωνα με το Reuters, που υπογραμμίζει την απόκλιση των καταθέσεων των επιζώντων από τις επίσημες τοποθετήσεις του Λιμενικού και της ελληνικής κυβέρνησης πως δεν έγινε καμιά προσπάθεια ρυμούλκησης του υπερφορτωμένου σκάφους.

Πέρα από τις επίσημες καταθέσεις που σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει στη διάθεση του, το Reuters αναφέρεται σε δύο ακόμα επιζώντες του ναυαγίου που μίλησαν σε δημοσιογράφο του, με τον όρο της ανωνυμίας φοβούμενοι τυχόν αντίποινα από τις ελληνικές αρχές.

Ο ένας, που κατονομάζεται μόνο ως Μοχάμεντ, περιέγραψε τις τρομακτικές στιγμές που έζησε κατά την ανατροπή του πλοιαρίου: «Μας ρυμούλκησαν με ταχύτητα και το πλοίο αναποδογύρισε. Ταλαντεύτηκε δεξιά, αριστερά, δεξιά και αναποδογύρισε. Οι άνθρωποι άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, ούρλιαζαν, πνίγονταν. Ήταν νύχτα και υπήρχαν κύματα. Ήταν τρομακτικό».

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι μία μέρα μετά το ναυάγιο, στις 15 Ιουνίου, εκπρόσωπος του Λιμενικού αρνήθηκε δημοσίως ότι δέθηκε σχοινί στο Adriana οποιαδήποτε στιγμή. Την επόμενη ημέρα, το αφήγημα τροποποιήθηκε και ανακοινώθηκε ότι σε κάποια φάση δέθηκε ένα σχοινί στο πλοιάριο για να το βοηθήσει να πλησιάσει πιο κοντά προκειμένου να διευκολυνθεί η επικοινωνία, αλλά το Λιμενικό εξακολούθησε να αρνείται την προσπάθεια ρυμούλκησης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Σύγκρουση μηχανών τρένων στη Λάρισα

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Συνελήφθη ο μεγαλύτερος αδελφός της Προέδρου του Περού για διαφθορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα