ΑΘΗΝΑ
18:09
|
28.04.2024
Καθημερινές πτήσεις από τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι, συλλέγουν στοιχεία για λογαριασμό του Τελ Αβίβ, υποστηρίζει το Declassified UK.
Κρίσιμος ο ρόλος της βάσης στο Ακρωτήρι για τον έλεγχο της περιοχής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βρετανική αεροπορία έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 κατασκοπευτικές πτήσεις πάνω από τη Γάζα από τις αρχές Δεκεμβρίου προκειμένου να υποστηρίξει το Ισραήλ, αποκαλύπτει έρευνα του Declassified UK, τονίζοντας την σημασία της βρετανικής βάσης στο νησί για τον έλεγχο της περιοχής.

Οι πτήσεις συλλογής πληροφοριών πραγματοποιούνται με χρήση αεροσκαφών Shadow R1 τα ο οποία είναι γνωστό ως αεροσκάφη πληροφοριών, επιτήρησης, απόκτησης στόχων και αναγνώρισης (ISTAR), που απογειώνεται από την αεροπορική βάση της Βρετανίας στο Ακρωτήρι της Κύπρου, από όπου ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες και τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στην πρώτη επίθεση εναντίον των Χούθι στην Υεμένη.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο που κάνει τις αποκαλύψεις, η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των κατασκοπευτικών πτήσεων ή το είδος των πληροφοριών που διαβιβάστηκαν στον ισραηλινό στρατό.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 2 Δεκεμβρίου ότι θα ξεκινήσει πτήσεις επιτήρησης πάνω από τη Γάζα «για την υποστήριξη της συνεχιζόμενης δραστηριότητας διάσωσης ομήρων», προσθέτοντας ότι «μόνο πληροφορίες που σχετίζονται με τη διάσωση ομήρων θα διαβιβαστούν στις αρμόδιες αρχές».

Όμως ο μεγάλος αριθμός των πτήσεων και το γεγονός ότι ξεκίνησαν σχεδόν δύο μήνες μετά τη σύλληψη των ομήρων, εγείρει υποψίες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συλλέγει πληροφορίες αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό. 

Οι βρετανικές πτήσεις, που φέρονται να διαρκούν περίπου έξι ώρες κάθε φορά, ξεκίνησαν στις 3 Δεκεμβρίου, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, όταν δύο R1 πέταξαν πάνω από τη Γάζα και συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά εδώ και περισσότερο από έναν μήνα.

Μια εβδομάδα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στρατιωτικές μονάδες θα αναπτυχθούν στην ανατολική Μεσόγειο «για να υποστηρίξουν το Ισραήλ, να ενισχύσουν την περιφερειακή σταθερότητα και να αποτρέψουν την κλιμάκωση». Το στρατιωτικό πακέτο περιελάμβανε αεροσκάφη παρακολούθησης P8 μαζί με άλλα μέσα αναγνώρισης.

Το Declassified έχει αποκαλύψει προηγουμένως ότι η αμερικανική κατασκοπευτική δύναμη, η 1η Εκστρατευτική Μοίρα Αναγνώρισης, έχει αναπτυχθεί μόνιμα στη βρετανική βάση στην Κύπρο μαζί με 129 Αμερικανούς αεροπόρους. 

Το Declassified ανέφερε επίσης ένα τηλεγράφημα που διέρρευσε στις ΗΠΑ, στο οποίο Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι οι αμερικανικές πτήσεις κατασκοπείας από τη βρετανική βάση της Κύπρου «έχουν γίνει ρουτίνα» και οι πληροφορίες που συλλέγουν συχνά διαβιβάζονται σε τρίτες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης, προφανώς, της ισραηλινής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να ακούσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε κίνηση στη Ράφα

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα