ΑΘΗΝΑ
20:20
|
28.04.2024
Η ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης ίσως χρειαστεί να επιβληθεί στο Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε.
Έξαλλο έκανε το Τελ Αβίβ ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις ημέρες πριν την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο Ζοζέπ Μπορέλ, έκανε έξαλλο το Τελ Αβίβ, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ είναι εκείνο που χρηματοδότησε και ισχυροποίησε τη Χαμάς.

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ, στην Ισπανία, όπως αναφέρει η El Pais, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική, επαναδιατύπωσε παλαιότερες κατηγορίες ότι η Χαμάς χρηματοδοτήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν και ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του τελευταίου στο Ισραήλ

Ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου επέτρεψε τη χρηματοδότηση της Χαμάς, μεταξύ άλλων επιτρέποντας τη χρηματοδότηση της Γάζας από το Κατάρ, έχουν γίνει στο παρελθόν από την ισραηλινή αντιπολίτευση καθώς και από αναλυτές και μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των New York Times .

«Το Ισραήλ έχει επιτρέψει σε βαλίτσες με εκατομμύρια μετρητά από το Κατάρ να εισέλθουν στη Γάζα μέσω των περασμάτων του το 2018, προκειμένου να διατηρήσει την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός με τους ηγέτες της Χαμάς», αναφέρεται σε άρθρο στους Times of Israel στις 8 Οκτωβρίου, την επομένη των επιθέσεων εις βάρος του Ισραήλ.

Στην ομιλία του, χθες Παρασκευή, ο Μπορέλ, τόνισε επίσης ότι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους είναι απαραίτητη προκειμένου να επιλυθεί η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην περιοχή.

«Η μόνη λύση είναι να δημιουργηθούν δύο κράτη που να μοιράζονται τη γη για την οποία πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι εδώ και 100 χρόνια», φέρεται να είπε ενώ πρόσθεσε ότι μια τέτοια λύση πρέπει να «επιβληθεί από εξωτερικές δυνάμεις».

Τα σχόλια του Μπορέλ έγιναν λίγες μέρες πριν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συναντηθούν με ομολόγους τους από το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και βασικές αραβικές χώρες στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί πρόκειται να συζητήσουν τη Δευτέρα τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, όπου τα ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποιούν μια ανελέητη εκστρατεία βομβαρδισμών και χερσαία επίθεση εδώ και μήνες, και τις προοπτικές για μια μελλοντική ειρηνευτική διευθέτηση. 

Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. αναμένεται να ανακοινώσει νέες κυρώσεις στη Χαμάς  τη Δευτέρα, με στόχο να πληγούν οι πηγές χρηματοδότησής της, αναφέρει το Politico, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, υπό τον όρο ότι η Χαμάς θα εξαρθρωθεί και όλοι οι όμηροι θα απελευθερωθούν. Το ψήφισμα ήρθε λίγες μέρες αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε εκ νέου την ιδέα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στο οποίο αναφέρθηκαν και πάλι ΗΠΑ και Ε.Ε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Άσαντ καλεί σε αραβική αλληλεγγύη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα