ΑΘΗΝΑ
18:41
|
27.04.2024
Τρεις ώρες μετά την προσσελήνωση, τα επίπεδα μπαταρίας άρχισαν να πέφτουν επικίνδυνα, με την επιστημονική ομάδα να αποφασίζει να απενεργοποιήσει το σκάφος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ιαπωνία μπορεί ακόμη να καταφέρει να σώσει το διαστημικό σκάφος «Moon Sniper» τo οποίο «έσβησε» μόλις λίγες ώρες μετά την προσσελήνωσή του, εάν το χτυπήσει το φως του ήλιου στο κατάλληλο σημείο, σύμφωνα με την διαστημική υπηρεσία της χώρας, Jaxa.

Τρεις ώρες μετά την προσσελήνωση, τα επίπεδα μπαταρίας του σκάφους άρχισαν να πέφτουν επικίνδυνα, με την επιστημονική ομάδα να αποφασίζει να απενεργοποιήσει το σκάφος, προτού τελειώσει εντελώς η μπαταρία.

«Τοπ σκάφος απενεργοποιήθηκε με την ισχύ που απομένει να βρίσκεται στο 12%, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάσταση όπου δεν θα μπορούσε να γίνει επανεκκίνηση», δήλωσε η Jaxa. «Επομένως, το διαστημόπλοιο απενεργοποιήθηκε στις 02:57 (Σάββατο, ώρα Ιαπωνίας)».

Η αιτία της απενεργοποίησης του «έξυπνου» σκάφους φαίνεται να ήταν η λάθος κατεύθυνση προς την οποία ήταν στραμμένα τα ηλιακά πάνελ, τα οποία «κοιτούσαν» δυτικά, στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του Ήλιου, καθιστώντας τα ανίκανα να παράξουν ενέργεια.

Αλλά η ομάδα της αποστολής ελπίζει τώρα ότι η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί καθώς οι συνθήκες φωτισμού αλλάζουν.

«Εάν το φως του ήλιου χτυπήσει τη Σελήνη από τα δυτικά στο μέλλον, πιστεύουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να παραχθεί επαρκείς ενέργεια και, επί του παρόντος, προετοιμαζόμαστε για την διαδικασία αποκατάστασης», ανέφερε σε δήλωσή της η Jaxa.

Η αποστολή του Moon Sniper έκανε την Ιαπωνία το πέμπτο έθνος στην ιστορία που ολοκλήρωσε μια σεληνιακή προσγείωση.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα