ΑΘΗΝΑ
21:19
|
02.05.2024
Σύμφωνα με την υπουργό, η πρωτοβουλία αποφασίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Νίκη Κεραμέως
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, το οποίο έως τώρα αφορούσε μόνο τις ευρωεκλογές. Η ίδια επισήμανε πως, η τροπολογία αυτή, θα πρέπει «να συγκεντρώσει πλειοψηφία 200 βουλευτών», μιας και αφορά εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με την υπουργό, η πρωτοβουλία αποφασίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας πως «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου ανοίγει τον δρόμο για μία ακόμη μεγάλη αλλαγή: Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους ψηφοφόρους που βρίσκονται στο εξωτερικό και για τις εθνικές εκλογές» προκειμένου «να διασφαλίσουμε την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού».

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως ήδη κόμματα, που αριθμούν πάνω από 230 βουλευτές, «έχουν τοποθετηθεί θετικά σχετικά με την επιστολική ψήφο για τους Ελληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές», διερωτώμενη γιατί αυτό να μην ισχύει και στις εθνικές εκλογές, τονίζοντας πως η Βουλή «έχει την ιστορική ευκαιρία και ευθύνη να εγκρίνει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ένα σχέδιο νόμου που αίρει κάθε πραγματικό, και κάθε πρακτικό εμπόδιο στην άσκηση το εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών όπου και αν κατοικούν, όπου και αν βρίσκονται».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η κατάθεση της υπουργού, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Μιχάλη Κατρίνη, να κατηγορεί την κυβέρνηση πως «χρησιμοποιεί τη συναίνεση σε ένα σοβαρό ζήτημα για μικροκομματικό όφελος», τονίζοντας πως το κόμμα του «παγώνει» την διαδικασία.

Για «νομοθετικό αιφνιδιασμό» έκανε λόγο ο Γιάννης Γκιόκας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, καλώντας τους ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να αλλάξουν την ψήφο τους επί της αρχής, ενώ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για «ένα επικίνδυνο μέτρο το οποίο εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας».

«Ενέργεια αντιθεσμική και πραξικοπηματική που προσβάλλει βάναυσα το ελληνικό κοινοβούλιο και όλους τους πολίτες» χαρακτήρισε η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς την τροπολογία της κυβέρνησης, ζητώντας από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «που τόσο απλόχερα πρόσφεραν τη συναίνεσή τους» να αναθεωρήσουν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα