ΑΘΗΝΑ
12:29
|
20.05.2024
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Σούνακ για την Ερυθρά Θάλασσα και την κατάσταση στη Γάζα.
Στην επίθεση συμμετείχαν μαχητικά του αεροπλανοφόρου USS Eisenhower και αεροσκάφη Typhoon της RAF
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πραγματοποίησαν νέο γύρο επιδρομών εναντίον θέσεων των Χούθι στην Υεμένη, καθώς η ένοπλη ομάδα συνεχίζει να στοχεύει εμπορικά πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα και σχετίζονται, όπως υποστηρίζει, με το Ισραήλ.

Χθες, Δευτέρα, Αμερικάνοι και Βρετανοί ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν οκτώ επιδρομές, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας, με στόχο μια υπόγεια αποθήκη των Χούθι, καθώς και θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και επιτήρησης.

Στην επίθεση συμμετείχαν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου USS Eisenhower και αεροσκάφη Typhoon της RAF, με την υποστήριξη ενός ζεύγους δεξαμενόπλοιων Voyager.

«Αυτά τα χτυπήματα ακριβείας έχουν σκοπό να διαταράξουν και να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες που διαθέτουν οι Χούθι προκειμένου να απειλήσουν το παγκόσμιο εμπόριο και τις ζωές αθώων ναυτικών», αναφέρεται σε δήλωση των Αμερικανοβρετανικών δυνάμεων που τονίζει ότι σκοπός της δράσης τους παραμένει η «αποκλιμάκωση της έντασης και αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα».

Πρόκειται για το όγδοο χτύπημα των ΗΠΑ εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη και την δεύτερη από κοινού επιχείρησή τους με την Βρετανία που ήρθε λίγες ώρες μετά τον ισχυρισμό των Χούθι ότι έπληξαν το αμερικανικό στρατιωτικό φορτηγό πλοίο Ocean Jazz στον Κόλπο του Άντεν.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης επιβεβαιώνουν ότι τα αντίποινα κατά των αμερικανικών και βρετανικών επιθέσεων είναι αναπόφευκτα και οποιαδήποτε νέα επιθετικότητα δεν θα μείνει ατιμώρητη», ανέφερε η οργάνωση σε δήλωσή της. Η Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ αρνήθηκε τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς ως «προφανώς ψευδείς».

Μετά τον τελευταίο γύρο αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη τη Δευτέρα, ο ηγέτης των Χούτι Μοχάμεντ Αλί αλ-Χούθι είπε ότι οι επιδρομές θα ενισχύσουν μόνο τον λαό της Υεμένης. «Τα χτυπήματά σας θα κάνουν τον λαό της Υεμένης πιο δυνατό και πιο αποφασισμένο να σας αντιμετωπίσει, καθώς είστε οι επιτιθέμενοι εναντίον της χώρας μας», είπε σε δήλωση που αναρτήθηκε στο X.

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Σούνακ

Νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ είχαν τηλεφωνική συνομιλία.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο άνδρες συζήτησαν τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και επανέλαβαν «τη δέσμευσή τους για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, το διεθνές εμπόριο και την υπεράσπιση των ναυτικών από παράνομες και αδικαιολόγητες επιθέσεις».

«Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συζήτησαν τη σημασία της αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας και της πολιτικής προστασίας για τους ανθρώπους στη Γάζα και την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Χαμάς», προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι ενημέρωσε πως εκτός των άλλων οι δύο άνδρες συζήτησαν και την «επείγουσα ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση και στήριξη προς την Ουκρανία».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεραπετρίτης: Δεν αναμένεται αλλαγή στην εξωτερική πολιτική του Ιράν

Συλλυπητήρια από ξένες κυβερνήσεις για την απώλεια Ραϊσί

Πρώην ΥΠΕΞ του Ιράν: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ υπεύθυνες για τη συντριβή του ελικόπτερου

Λαβρόφ: Ο Αγιατολάχ Ραΐσι και ο Αμίρ Αμπντολαχιάν αληθινοί φίλοι της Ρωσίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα