Στα δικαστήρια οδηγήθηκαν δύο ελεγκτές γιατροί του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ενέκριναν ιατρικές συνταγές για χορήγηση καθετήρων σε ασφαλισμένους, οι οποίοι είτε είχαν πεθάνει, είτε δεν είχαν παθήσεις που να δικαιολογούν τη χρήση τους.
Πρόκειται για μία εν ενεργεία γιατρό κι έναν πλέον συνταξιούχο γιατρό, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση. Το Δικαστήριο τούς επέβαλε ποινή φυλάκισης– στην πρώτη 2 ετών και στον δεύτερο 10 μηνών, με την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου. Οι ποινές αποφασίστηκε να ανασταλούν για 3 έτη.
Η κατηγορούμενη, η οποία καταδικάστηκε με τη μεγαλύτερη ποινή, κρίθηκε ένοχη για χορήγηση καθετήρων σε 23 περιπτώσεις και στο όνομα 16 ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν αποβιώσει, ενώ ο συγκατηγορούμενός της για έξι περιπτώσεις και για λογαριασμό δύο ασφαλισμένων.
Οι πράξεις, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τελέστηκαν την περίοδο 2017- 2018 σε Κέντρα Υγείας, όπου το κόστος για κάθε καθετήρα κυμαινόταν από 400 έως 450 ευρώ, ζημιώνοντας τον Οργανισμό. Τα συγκεκριμένα αναλώσιμα υλικά, κατά το κατηγορητήριο, προέρχονταν από συγκεκριμένη εταιρεία ιατρικών και φαρμακευτικών ειδών.
Στις απολογίες τους, οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις πράξεις λέγοντας ότι έκαναν τους αναγκαίους ελέγχους κι ότι δεν μπορούσαν να αμφισβητήσουν τις ιατρικές συνταγές.
Διαβάστε επίσης: