ΑΘΗΝΑ
02:02
|
03.05.2024
Οι δικηγόροι του θανατοποινίτη Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ χαρακτήρισαν αυτού του είδους την απόφαση ως μια σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία.
Ο θανατοποινίτης Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας θανατοποινίτης από την Αλαμπάμα θα εκτελεστεί για πρώτη φορά στις ΗΠΑ με αέριο άζωτο, αφού έχασε τις προσφυγές της τελευταίας στιγμής.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και ένα κατώτερο Εφετείο αρνήθηκαν να μπλοκάρουν αυτό που οι δικηγόροι του θανατοποινίτη Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ χαρακτήρισαν σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία.

Το άζωτο πρέπει να διοχετευτεί στο σώμα του μέσω μάσκας για έως και 15 λεπτά.

Ο Σμιθ, 58 ετών, καταδικάστηκε το 1989 για τη δολοφονία της συζύγου ενός ιεροκήρυκα, Ελίζαμπεθ Σένετ, μια πληρωμένη δολοφονία .

Η εκτέλεση της Αλαμπάμα έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη.

Ο Σμιθ θα είναι το πρώτο άτομο που θα θανατωθεί με αυτή τη μέθοδο στις ΗΠΑ και, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για τις Θανατικές Ποινές, οπουδήποτε στον κόσμο.

Οι δικηγόροι του κρατουμένου – ο οποίος είναι καταδικασμένος σε θάνατο από το 1996 – δήλωσαν στο BBC το βράδυ της Τετάρτης ότι κατέθεσαν άλλη μια προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας με την ελπίδα μιας αναβολής της τελευταίας στιγμής.

Ο Σμιθ είπε στο BBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μέσω γραπτών απαντήσεων ότι η αναμονή για να μάθει τη μοίρα του έμοιαζε σαν «βασανιστήριο».

Η Αλαμπάμα προσπάθησε ήδη να εκτελέσει τον καταδικασθέντα δολοφόνο με θανατηφόρα ένεση πριν από δύο χρόνια. Αλλά η απόπειρα απέτυχε επειδή οι εκτελεστές δεν μπόρεσαν να βρουν φλέβα για την ένεση πριν λήξει το θανατικό ένταλμα του κράτους τα μεσάνυχτα.

Ο Σμιθ ήταν ένας από τους δύο άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της 45χρονης κυρίας Σέννετ στις 18 Μαρτίου 1988. Την ξυλοκόπησαν με ένα εργαλείο τζακιού και τη μαχαίρωσαν στο στήθος και το λαιμό, ο θάνατός της σκηνοθετήθηκε για να μοιάζει με εισβολή στο σπίτι και διάρρηξη.

Ο σύζυγός της, ένας ιεροκήρυκας με τα χρέη, είχε ενορχηστρώσει το σχέδιο για να εισπράξει χρήματα από την ασφάλεια. Αυτοκτόνησε ενόσω οι ανακριτές πλησίαζαν στην αποκάλυψη της αλήθειας

Ο συνάδελφος δολοφόνος του Σμιθ, Τζον Φόρεστ Πάρκερ, εκτελέστηκε το 2010.

Στη δίκη του ο Σμιθ παραδέχτηκε ότι ήταν παρών όταν σκοτώθηκε το θύμα, αλλά είπε ότι δεν συμμετείχε στην επίθεση.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε ότι η εκτέλεση του Σμιθ με αέριο θα μπορούσε να ισοδυναμεί με βασανιστήρια ή άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και ζήτησε να σταματήσει.

Οι δικηγόροι του Σμιθ υπέβαλαν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η υποβολή καταδίκων σε πολλαπλές απόπειρες εκτέλεσης παραβιάζει την Όγδοη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προστατεύει από τη «σκληρή και ασυνήθιστη» τιμωρία.

Την Τετάρτη, οι δικαστές αρνήθηκαν να ακούσουν την έφεση και απέρριψαν το αίτημά του για διακοπή της εκτέλεσης. Καμία δικαιοσύνη δεν διαφώνησε δημόσια με την απόφαση.

Ο Σμιθ είχε επίσης κάνει μια ξεχωριστή νομική προσφυγή στο κατώτερο 11ο Εφετείο των ΗΠΑ – όπου αμφισβήτησε τη νομιμότητα του πρωτοκόλλου αερίου αζώτου στην Αλαμπάμα.

Αλλά αυτό το δικαστήριο απέρριψε επίσης το αίτημα του κρατούμενου για ασφαλιστικά μέτρα με απόφαση το βράδυ της Τετάρτης.

Οι δικηγόροι του Σμιθ δήλωσαν ότι θα προσφύγουν ξανά στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα