Ενδιαφέρουσες τάσεις στο εκλογικό σώμα απέναντι στα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου αποκαλύπτει η έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega.
Μεταξύ άλλων η νέα σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης καταγράφει τη διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στις 21,5 μονάδες, την ξεκάθαρη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ που νιώθει (όσο περνά ο καιρός) ολοένα και πιο καυτή την «ανάσα» του ΚΚΕ. Από την άλλη, η «Νέα Αριστερά» και η «Νίκη» βρίσκονται στα όρια του πλαφόν του 3% αν γίνονταν αυτή την περίοδο εκλογές.
Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση ψήφου η σφυγμομέτρηση αποτύπωσε την ακόλουθη εικόνα:
- ΝΔ: 35,2% (28,2%)
- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 13,7% (11%)
- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 12,1% (9,7%)
- ΚΚΕ: 10,3% (8,2%)
- Ελληνική Λύση: 8,2% (6,6%)
- Πλεύση Ελευθερίας: 4% (3,2%)
- “Σπαρτιάτες”: 3,2% (2,6%)
- Νέα Αριστερά: 3% (2,4%)
- Νίκη: 2,8% (2,3%)
Για πρώτη φορά καταγράφεται απτή φθορά της ΝΔ (απώλεια σχεδόν 3 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση ψήφου σε έναν μήνα), η οποία εισπράττει πολιτικό κόστος για κρίσιμες επιλογές που έχει κάνει, με τους πολίτες να βγάζουν “κόκκινη κάρτα” και στον πρωθυπουργό για ζητήματα της καθημερινότητας όπως είναι η καλπάζουσα ακρίβεια ή η αύξηση της εγκληματικότητας.
Επιπλέον, αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση, που ανεβαίνει ξανά στο 60%, την ώρα που το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση υποχωρεί στο 34%.
Οι ερωτηθέντες πολίτες αξιολογώντας τα σοβαρότερα προβλήματα στη χώρα ανέφεραν πως είναι η ακρίβεια με 44%, η οικονομία με 26% και ακολουθούν η ανεργία, η εγκληματικότητα και η ανασφάλεια /ανεπάρκεια της κυβέρνησης.
Πώς βαθμολογούν την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση έχει τις χειρότερες επιδόσεις στο θέμα της εγκληματικότητας, όπου το ισοζύγιο θετικών και αρνητικών γνωμών είναι ιδιαίτερα αρνητικό (-66%), στη δημόσια υγεία (-59%), στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού (-59%) και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς (-54%).
Αντιθέτως, καλή βαθμολογία δίνουν οι πολίτες στην προσέλκυση τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στην εξωτερική πολιτική.
Ενδιαφέρον έχει η άποψη των πολιτών για το ζήτημα των ατομικών δικαιωμάτων. Το 48% των ερωτώμενων είχαν αρνητική γνώμη για τον τρόπο που χειρίζεται τα ατομικά δικαιώματα η κυβέρνηση και μόνο το 30% υποστηρίζει ότι τα πάει καλά η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα.
Δημοφιλέστεροι πολιτικοί Μητσοτάκης και Κουτσούμπας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο πολιτικός με τις περισσότερες θετικές γνώμες στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Δεύτερος σε δημοτικότητα αναδεικνύεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που φαίνεται ότι διευρύνει την επιρροή του ΚΚΕ.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει την πιο υψηλή δημοτικότητα στους αριστερούς αλλά και στους κεντροαριστερούς, με τον πρωθυπουργό και τον Νίκο Ανδρουλάκη να τον ξεπερνούν μόνο στους κεντρώους, κεντροδεξιούς και δεξιούς.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει 37% θετικές γνώμες και ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου που έχει 32% θετικές.
Ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται του Νίκου Ανδρουλάκη μόνο στους αριστερούς, ενώ στους κεντροαριστερούς τον φτάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο χώρο της ακροδεξιάς η δημοσκόπηση καταγράφει άνοδο της Ελληνικής Λύσης και βλέπει Σπαρτιάτες και Νίκη σε οριακές θέσεις. Αντιθέτως, βλέπει την Πλεύση Ελευθερία να διατηρεί ποσοστό εισόδου στη Βουλή, το ΜέΡΑ25 να μένει εκτός και τη Νέα Αριστερά να είναι στο όριο.