ΑΘΗΝΑ
20:34
|
27.04.2024
Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, ο θανατοποινίτης Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ εκτελέστηκε με εισπνοή αερίων αζώτου, για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά.
Πινακίδα στην Αλαμπάμα εναντίον της θανάτωσης μέσω ασφυξίας του Κένεθ Σμιθ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια στην Αλαμπάμα, Κέι Άιβι, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη 25/1 (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ότι οι αρχές προχώρησαν, για πρώτη φορά παγκοσμίως, στην εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου, μέθοδο που επικρίνει ο ΟΗΕ, καθώς εκτιμά πως πιθανόν αποτελεί «βασανιστήριο».

Ο θάνατος του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ, που είχε καταδικαστεί οριστικά το 1996 στην εσχάτη των ποινών μετά τη δίκη του για τη δολοφονία γυναίκας κατά παραγγελία του συζύγου της, διαπιστώθηκε στη φυλακή της Άτμορ στις 20:25 (τοπική ώρα· στις 04:25 ώρα Ελλάδας), ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοίνωση Τύπου της κυβερνήτριας Άιβι.

Είχε γίνει αποτυχημένη προσπάθεια να εκτελεστεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα τον Νοέμβριο του 2022.

Η Αλαμπάμα ισχυρίστηκε ότι η νέα μέθοδος αερίου αζώτου ήταν «ίσως η πιο ανθρώπινη μέθοδος εκτέλεσης που επινοήθηκε ποτέ». Αλλά οι δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων από δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στο θάλαμο θανάτου υποδηλώνουν ότι ο θάνατος του Σμιθ ήταν κάθε άλλο παρά ανθρώπινος.

Ο δημοσιογράφος Μάρτι Ρόνεϊ του Montgomery Advertiser ανέφερε ότι «μεταξύ 7.57 μ.μ. τοπική ώρα και 20.01 μ.μ. ο Κένεθ Σμιθ πήρε βαθιές ανάσες, το σώμα του έτρεμε βίαια με τα μάτια του να γουρλώνουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού του».

Η αναφορά του Ρόνεϊ συνεχίζει: «Ο Σμιθ έσφιξε τις γροθιές του, τα πόδια του έτρεμαν… Έμοιαζε να λαχανιάζει για αέρα. Το φορείο που βρισκόταν πάνω ξαπλωμένος τινάχτηκε πολλές φορές».

Ο ιερέας Τζεφ Χουντ, ο πνευματικός σύμβουλος του Σμιθ, ήταν στο πλευρό του θανατοποινίτη για την εκτέλεση και είπε ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην αίθουσα «έμειναν εμφανώς έκπληκτοι με το πόσο άσχημα πήγε αυτό το πράγμα».

«Αυτό που είδαμε ήταν λίγα λεπτά από κάποιον που πάλευε για τη ζωή του», είπε ο Χουντ.

«Φάνηκε ότι ο Σμιθ κρατούσε την αναπνοή του όσο μπορούσε», είπε αργότερα ο επίτροπος της Αλαμπάμα Τζον Χαμ σε συνέντευξη Τύπου.

Η εκτέλεση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα στο σωφρονιστικό ίδρυμα Holman στο Άτμορ της Αλαμπάμα, αλλά καθυστέρησε καθώς το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ εξέτασε την τελική του έφεση. Λίγο πριν τις 8 το βράδυ, το δικαστήριο απέρριψε την έφεση, επιτρέποντας τη συνέχεια της εκτέλεσης.

Οι δικηγόροι του Σμιθ είχαν υποστηρίξει ότι η συνέχιση της εκτέλεσής του κάτω από αυτές τις αδικαιολόγητες συνθήκες θα παραβίαζε τη συνταγματική προστασία έναντι της σκληρότητας.

Ο κρατούμενος υποστήριξε επίσης ανεπιτυχώς ότι αντιμετώπιζε μια διπλή νομική παραβίαση επειδή είχε υποβληθεί σε διαδικασία εκτέλεσης μία φορά στο παρελθόν. Τον Νοέμβριο του 2022, το κράτος τον έδεσε για τέσσερις ώρες σε λενα φορείο και του τρύπησε τα χέρια και τα πόδια σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να βρει μια φλέβα για να τον σκοτώσει χρησιμοποιώντας θανατηφόρα φάρμακα.

Αυτό τοποθέτησε τον Σμιθ σε μια εξαιρετικά σπάνια κατηγορία κρατουμένων που μπορούσε να περιγράψει πώς ήταν να επιβιώνεις από μια εκτέλεση.

Το νέο πρωτόκολλο θανατικής ποινής που υιοθέτησε η Αλαμπάμα και χρησιμοποιήθηκε για να σκοτώσει τον Σμιθ περιελάμβανε την τοποθέτηση μιας μάσκας αναπνευστικού βιομηχανικού τύπου πάνω από το κεφάλι του κρατουμένου και στη συνέχεια ο εξαναγκασμός να αναπνεύσει καθαρό άζωτο. Η τεχνική, γνωστή ως «υποξία αζώτου», οδηγεί σε μοιραία στέρηση οξυγόνου.

Η εκτέλεση κράτησε περίπου 22 λεπτά. Ο Σμιθ φαινόταν να έχει τις αισθήσεις του για αρκετά από αυτά τα λεπτά, μερικές φορές φαινόταν να κουνιέται και να στριμώχνεται πάνω στο φορείο και να τραβιέται ενάντια στα δεσμά του. Ακολούθησαν αρκετά λεπτά βαριάς αναπνοής, μέχρι που η αναπνοή του δεν ήταν πλέον αντιληπτή.

Πριν από την εκτέλεση, η Αλαμπάμα είχε δεχθεί μια σειρά από εγχώριες και διεθνείς κριτικές. Εκατοντάδες Εβραίοι κληρικοί και ηγέτες κοινοτήτων σε όλες τις ΗΠΑ υπέγραψαν μια επιστολή που οργανώθηκε από το L’chaim!, Εβραίοι κατά της θανατικής ποινής, καλώντας σε παύση.

«Η ιδέα της χρήσης αερίου για εκτελέσεις είναι προσβολή για την κοινότητά μας», δήλωσε ο συνιδρυτής της L’chaim, Μάικ Ζούσμαν. «Η ναζιστική κληρονομιά του πειραματισμού για την εύρεση του πιο γρήγορου τρόπου για να απαλλάξουμε την κοινότητά μας από ανεπιθύμητους κρατούμενους είναι ένα κρυφό ρεύμα για όποιον έχει επίγνωση αυτής της ιστορίας που δεν πρέπει να επαναληφθεί στην Αλαμπάμα ή οπουδήποτε».

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα