ΑΘΗΝΑ
08:38
|
28.04.2024
Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το χωριό Λίπτσι στην περιοχή του Χάρκοβο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια του αεροσκάφους στο Μπέλγκοροντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση αμερικανικών πυραύλων Patriot ή γερμανικών πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος Iris-T για τη θανατηφόρα επίθεση στο ρωσικό αεροπλάνο Il-76 πάνω από την περιοχή του Μπέλγκοροντ, οι δυτικές χώρες θα γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου, δήλωσε ο Ρώσος Πρώτος Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολυάνσκι.

«Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν αυτήν την τρομοκρατική επίθεση χρησιμοποιώντας ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα. Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το χωριό Λίπτσι στην περιοχή του Χάρκοβο», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης, αναφερόμενος στην πτώση, την Τετάρτη, του αεροσκάφους που μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους.

«Όλα τα δεδομένα που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας δείχνουν ότι επρόκειτο για ένα σκόπιμο, προσεκτικά σχεδιασμένο έγκλημα. Η ουκρανική ηγεσία γνώριζε καλά τη διαδρομή του αεροσκάφους και το γεγονός της μεταφοράς των αιχμαλώτων στην προηγουμένως συμφωνηθείσα τοποθεσία», ανέφερε μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Νμίτρι Πολυάνσκι.

«Το καθεστώς του Κιέβου, για κάποιον ανεξήγητο λόγο αποφάσισε να ματαιώσει την ανταλλαγή κρατουμένων με τον πιο βάρβαρο δυνατό τρόπο», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της αναπληρώτριας μόνιμης εκπροσώπου της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Κριστίνα Γκαγιοβίσιν, ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι το Κίεβο δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι δεν έχει σχέση με την πτώση του αεροσκάφους, και χαρακτήρισε την ομιλία της «παρανοϊκή και παραληρηματική».

«Προφανώς, ο συνάδελφός μου έλαβε οδηγίες να συνεχίσει να λέει ψέματα και να προσπαθεί να ξεπλύνει το καθεστώς του Κιέβου», πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε κάνει λόγο για«κατάρριψη του αεροσκάφους» και «τρομοκρατική επίθεση» κάτω από περιστάσεις που ερευνώνται.
«Τα πρώτα δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν μετά την είδηση της κατάρριψης του αεροσκάφους από πύραυλο αεράμυνας αναφέρονταν σε δηλώσεις από το Κίεβο για επιτυχία των “ηρωικών” ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Όταν όμως αποκαλύφθηκε ότι το αεροπλάνο μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου για ανταλλαγή (κάτι που οι Ουκρανοί αξιωματούχοι της άμυνας θα έπρεπε να γνωρίζουν), η ουκρανική προπαγάνδα άλλαξε γρήγορα πορεία και βρήκε νέες εξηγήσεις», τόνισε, εξηγώντας γιατί η Μόσχα ζήτηση τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εντωμεταξύ, στο σημείο της συντριβής στο Μπέλγκοροντ, συνεχίζονται οι έρευνες από Ρώσους εμπειρογνώμονες.

«Τα συντρίμμια της ατράκτου του αεροσκάφους ερευνώνται προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο συγκεκριμένο σημείο επηρεάστηκε από εξωτερικό παράγοντα», ανέφερε αξιωματούχος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, καθώς έως τώρα έχουν εντοπιστεί περίπου 10 μεγάλα θραύσματα του αεροσκάφους που εξετάζονται από ερευνητές της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής (IC), στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και στελέχη της κατασκευάστριας Ilyushin Design Bureau.

Νωρίτερα, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ανέφεραν ότι βρέθηκαν θραύσματα ενός κατευθυνόμενου αντιαεροπορικού πυραύλου κοντά στο σημείο της συντριβής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα