ΑΘΗΝΑ
23:06
|
10.05.2024
Το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο το ποιον θα εκλέξουν για πρωθυπουργό, αλλά το πού θα γύρει η πλάστιγγα του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κινας στην περιοχή.
Οι υποψήφιοι στηρίζουν τη δράση για την κλιματική αλλαγή, αλλά διαφέρουν ως προς τις προσεγγίσεις για τους δεσμούς με την Ταϊβάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες προσήλθαν οι λιγότεροι από 6.000 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στο μικροσκοπικό νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού, Τουβαλού, σε εθνικές εκλογές που παρακολουθούν στενά η Κίνα, η Ταϊβάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η σύμμαχός τους Αυστραλία, εν μέσω διαμάχης για επιρροή στην περιοχή.

Το ενδιαφέρον δεν προσανατολίζεται τόσο στο ποιον θα εκλέξουν για πρωθυπουργό οι κάτοικοι των εννέα μικρών νησιών που αποτελούν τη χώρα, αλλά στο γεγονός ότι το Τουβαλού είναι ένας από τους τρεις εναπομείναντες συμμάχους της Ταϊβάν στον Ειρηνικό, αφού το Ναούρου διέκοψε τις σχέσεις με την Ταϊπέι αυτόν τον μήνα και επανέλαβε τις διπλωματικές σχέσεις του με την Κίνα.

Σε ένα νέο επεισόδιο του διαγωνισμού επιρροής στον Ειρηνικό μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον δεσμεύτηκε το τελευταίο διάστημα να συνδέσει τον απομακρυσμένο πληθυσμό του Τουβαλού με υποθαλάσσιο καλώδιο με τις παγκόσμιες τηλεπικοινωνίες για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Το Τουβαλού, είναι επίσης διεθνώς γνωστό από την εκστρατεία του σε διεθνή συνέδρια για μεγαλύτερη δράση ενάντια στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στα φτωχά έθνη, καθώς οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η πρωτεύουσά του, Φουναφούτι, κινδυνεύει να πλημμυρίσει από παλίρροιες μέχρι το 2050.

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Τουβαλού έχουν υποστηρίξει όλοι τη δράση για την κλιματική αλλαγή στην παγκόσμια σκηνή, αλλά διαφέρουν ως προς τις προσεγγίσεις για τους δεσμούς με την Ταϊβάν, διπλωματικό σύμμαχο του νησιωτικού έθνους από το 1979.

Ο υπουργός Οικονομικών του Σεβ Παένιου, ο οποίος έχει ήδη εξασφαλίσει μια θέση στο νέο κοινοβούλιο ως ένας από τους δύο μόνο υποψηφίους για το εκλογικό σώμα της νήσου Νουκουλαελάε, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι αναμένει να επανεξεταστούν οι σχέσεις με την Ταϊβάν μετά τις εκλογές. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει εάν η Ταϊβάν ή η Κίνα μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις αναπτυξιακές ανάγκες του Τουβαλού, δήλωσε.

Ο νυν πρωθυπουργός Καουσέα Νατάνο, συνεχίζει να υποστηρίζει τις σχέσεις με την Ταϊβάν, όπως και ο προηγούμενος πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σιμόν Κόφε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Συνελήφθη ο μεγαλύτερος αδελφός της Προέδρου του Περού για διαφθορά

Μονή της Χώρας: Πλήθος κόσμου στην πρώτη προσευχή μετά την μετατροπή σε τζαμί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα