ΑΘΗΝΑ
09:41
|
05.05.2024
Στο νεόκοπο μέλος του ΝΑΤΟ ο Πρόεδρος έχει την εκτελεστική εξουσία στη διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Στις 11/2 η νέα προσφυγή στην κάλπη.
Αλεξάντερ Στουμπ (δεξιά) και Πέκα Χάαβιστο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αναπάντεχη επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας παραμένει σε… ράγες.

Ο συντηρητικός Αλεξάντερ Στουμπ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χάαβιστο θα συνεχίσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Φινλανδία στις 11 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την καταμέτρηση σχεδόν όλων των ψηφοδελτίων.

Η Στουμπ δείχνει να λαμβάνει το 27,1% των ψήφων έχοντας το προβάδισμα από τον Χάαβιστο, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων αλλά έθεσε υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος και συγκεντρώνει το 25,8% των ψήφων σε αυτές τις εκλογές. Μια εκλογική διαδικασία για μια χώρα που μόλις πρόσφατα προσχώρησε στο ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου το κυρίαρχο διακύβευμα των εκλογών ήταν η εθνική ασφάλεια και οι εντάσεις με τη γειτονική Ρωσία.

Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 11 Φεβρουαρίου καθώς κανένας υποψήφιος δεν έλαβε περισσότερο από το 50% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων πριν από τις εκλογές της Κυριακής έδιναν επικράτηση του Στουμπ στην περίπτωση που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Χάαβιστο στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Οι δύο φιναλίστ δήλωσαν ότι η αναμέτρηση παραμένει ανοιχτή και απρόβλεπτη. «Φυσικά και είναι ωραίο να έρχεσαι πρώτος στον πρώτο γύρο, αλλά ξεκινούν ξανά από την αρχή από αύριο το πρωί», δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ σε δημοσιογράφους.

Στο νεόκοπο μέλος του ΝΑΤΟ ο Πρόεδρος έχει την εκτελεστική εξουσία στη διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Μια αρμοδιότητα στην τρέχουσα συγκυρία καθώς η χώρα κρατά κλειστά τα σύνορά της με τη Ρωσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Έφτασε η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στο Νίγηρα

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Μακρόν: Να διατηρηθεί ο διάλογος με την Ρωσία

Μεξικό: 2 νεκροί σε επίθεση εναντίον υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα