ΑΘΗΝΑ
04:59
|
05.05.2024
Με μικρή διαφορά οι δύο υποψήφιοι που προηγούνται. Δημοσκοπικά κέρδη και καταγγελίες από τον τρίτο στην σειρά ακροδεξιό υποψήφιο.
Σε δεύτερο γύρο φαίνεται πως θα κριθεί το αποτέλεσμα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες, της νεοφερμένης στο ΝΑΤΟ, Φινλανδίας προκειμένου να επιλέξουν, μεταξύ εννέα υποψηφίων, τον νέο 13ο στη σειρά πρόεδρο της σκανδιναβικής χώρας ο οποίος θα διαδεχθεί τον ιδιαίτερα δημοφιλή νυν πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο που δεν έχει δικαίωμα επανεκλογής, μετά από δύο διαδοχικές εξαετείς θητείες.

Η προκαταρκτική ψηφοφορία ξεκίνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα και η εκλογική επιτροπή της χώρας αναφέρει ότι περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια, έκαναν την επιλογή τους πριν από την κύρια ψηφοφορία.

Οι δύο υποψήφιο που προηγούνται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο 55χρονος πρώην πρωθυπουργός Άλεξ Στουμπ από το δεξιό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού και ο 65χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο από το κόμμα των Πρασίνων, διαθέτουν αμφότεροι πλούσια εμπειρία στην εξωτερική πολιτική – ένα σημαντικό προσόν για τον ρόλο που είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, αλλά διατηρεί συνταγματικό προβάδισμα στις εξωτερικές υποθέσεις.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο πρόεδρος της Φινλανδίας έχει την εκτελεστική εξουσία στη διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, ιδιαίτερα όταν έχει να κάνει με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα, αρμοδιότητα ιδιαίτερα σημαντική στην τρέχουσα συγκυρία καθώς η χώρα κρατά κλειστά τα σύνορά της με τη Ρωσία.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν μικρή διαφορά ανάμεσά στους δύο βασικούς διεκδικητές, μόλις στο 0,6%, με τα ποσοστά τους να κυμαίνονται από 23 έως 27%, πολύ μακριά από το 50% που απαιτείται για εκλογή προέδρου από τον πρώτο γύρο, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί ο υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος των Φινλανδών.

Παρά μια γενικά ήρεμη προεκλογική περίοδο, τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν ισχυρισμοί για μεροληψία και κατηγορίες για μια «υβριδική επιχείρηση επιρροής» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από υποστηρικτές τού ακροδεξιού υποψήφιου, Γιούσι Χάλα-άχο, που καταγγέλλουν πως ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Yle απέκρυψε δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να ενισχύεται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα