ΑΘΗΝΑ
18:31
|
28.04.2024
Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κέρας της Αφρικής, τόνισε ότι η ένταση απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ήδη εύθραυστη περιοχή.
Κυανόκαρανοι δέχθηκαν πυρά κατά την επιχείρηση μεταφοράς τραυματιών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

54 νεκροί, ανάμεσά τους και δύο κυανόκρανοι του ΟΗΕ, και 64 τραυματίες είναι ο απολογισμός συγκρούσεων μεταξύ αντιπάλων κοινοτήτων σε μια αμφισβητούμενη περιοχή, την οποία διεκδικούν τόσο το Σουδάν όσο και το Νότιο Σουδάν, ανέφεραν χθες Δευτέρα τα Ηνωμένα Έθνη, καλώντας για ηρεμία.

Οι συγκρούσεις στην Αμπιγιέι, μια αμφισβητούμενη περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο που εκτείνεται στα σύνορα των δύο χωρών και αποτελεί σημείο ανάφλεξης από τότε που ο Νότος κέρδισε την ανεξαρτησία του το 2011, ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ένοπλοι νεαροί και μια τοπική πολιτοφυλακή ανταρτών πραγματοποίησαν μια σειρά από «βάρβαρες συντονισμένες επιθέσεις», ξεκινώντας την Σάββατο πρωί, δίνοντας συνέχεια στη βία που συνδέεται με μια μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ των κοινοτήτων Ngok και Twic.

Η Προσωρινή Δύναμη Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή (UNISFA) ανέφερε ότι μέλη των ειρηνευτικών δυνάμεων δέχθηκαν πυρά την Κυριακή κατά την επιχείρηση μεταφοράς τραυματιών σε νοσοκομεία.

Οι επιθέσεις ακολούθησαν τις συγκρούσεις του περασμένου Νοεμβρίου που άφησαν πίσω τους 32 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου ενός ειρηνευτή του ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη βία και κάλεσε τις κυβερνήσεις και των δύο πλευρών να διερευνήσουν τα γεγονότα ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στέφαν Ντουζάρικ.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κέρας της Αφρικής, τόνισε ότι η ένταση στην Αμπιγιέι απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ήδη εύθραυστη περιοχή και την ενίοτε ασταθή τοπική δυναμική της.

Από την πλευρά τους, η Βρετανία, η Νορβηγία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η διεθνής τρόικα που υποστήριξε την ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν, ανέφεραν ότι «ανησυχούν βαθιά για την κλιμάκωση της βίας τους τελευταίους μήνες μεταξύ των κοινοτήτων που ζουν μέσα και γύρω από την Αμπιγιέι».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα