ΑΘΗΝΑ
09:38
|
17.05.2024
Ο αντιεισαγγελέας ζητεί από το Ανώτατο Δικαστήριο «να κριθεί ότι η διάταξη του άρθρου 93 του Ν. 4745/2020 είναι αντισυνταγματική
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναίρεση της απόφασης με την οποία είχε κλείσει η υπόθεση δίωξης των Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη για την υπόθεση των παράνομων προσλήψεων, άσκησε ο Αντιεισαγγελέας, Αχιλλέας Ζήσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση, η άσκηση αναίρεσης της παύσης της δίωξης τους έγινε μεταξύ άλλων και λόγω της ζημιάς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που υπέστη τόσο η Περιφέρεια όσο και το Δημόσιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, «η αναίρεση ασκείται για εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης». Ο αντιεισαγγελέας ζητεί από το Ανώτατο Δικαστήριο «να κριθεί ότι η διάταξη του άρθρου 93 του Ν. 4745/2020 είναι αντισυνταγματική, διότι συνιστά “κρυπτοαμνηστία”, την οποία απαγορεύει το Σύνταγμα και ως εκ τούτου ανεφάρμοστη, κατά το άρθρο 93 παρ. 4 του Συντάγματος, διότι αντιβαίνει στις διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 3, 4 και 4 παρ.1, 25 παρ.1, και 26 του Συντάγματος, αφού με την παραπάνω ρύθμιση εισάγεται νομοθετική διάταξη που αφορά εξατομικευμένη περίπτωση, δηλ. αμνηστεύονται κακουργηματικές πράξεις αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ».

Οι αδελφοί Ψωμιάδη κατηγορούνταν ότι προσέλαβαν άτομα που απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες και ουδεμία σχέση είχαν με την εκτέλεση των έργων για τα οποία προσελήφθησαν, προκαλώντας ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Ο συνήγορος των αδελφών Ψωμιάδη, Γιώργος Νικολακόπουλος, είχε εκφράσει την άποψη ότι η παραπάνω απόφαση “ανοίγει τον δρόμο” και για την άλλη υπόθεση που εκκρεμεί σε βάρος τους στα ποινικά δικαστήρια και αφορά τα περιβόητα «45άρια» της τότε Νομαρχίας και συμβάσεις έργου υπαλλήλων. Η δίκη έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί τον Μάιο του 2024.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε σε ηλικία 119 ετών η γηραιότερη γυναίκα στην Ελλάδα

Γαλλία: Νεκρός από αστυνομικά πυρά άνδρας που φέρεται να έβαλε φωτιά σε συναγωγή

Μενίδι: Στον εισαγγελέα σήμερα ο γυναικοκτόνος

Διαμαρτυρία αστυνομικών στο Σύνταγμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα