ΑΘΗΝΑ
19:38
|
27.04.2024
Ο ΓΓ θα προσπαθήσει, μέσω των συνομιλιών, να διασφαλίσει την συνέχιση της δράσης της υπηρεσίας.
Αντόνιο Γκουτέρες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, θα συναντηθεί και θα συζητήσει με τους βασικούς δωρητές της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), μετά την αναστολή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας από ορισμένες δυτικές χώρες, λόγω των κατηγοριών του Ισραήλ κατά εργαζομένων της.

Μέχρι στιγμής 12 δυτικές χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Βρετανία, ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της UNRWA, μετά από αναπόδεικτους ισχυρισμούς από μεριάς Ισραήλ, ότι μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας συμμετείχε στην επιχείρηση Al-Aqsa της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

O Γκουτέρες θα φιλοξενήσει τη συνάντηση των χωρών-χορηγών στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του, Στεφάν Ντιζαρίκ.

«Σε προσωπικό επίπεδο ο γενικός γραμματέας είναι σοκαρισμένος από τις κατηγορίες εναντίον εργαζομένων στην UNRWA», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Όμως, πρόσθεσε, «το μήνυμά του στους δωρητές, κυρίως προς αυτούς που ανέστειλαν τις συνεισφορές τους, είναι να διασφαλιστεί τουλάχιστον η συνέχιση των δραστηριοτήτων της υπηρεσίας, την ώρα που έχουμε δεκάδες χιλιάδες αφοσιωμένα μέλη προσωπικού τα οποία εργάζονται στην περιοχή».

Ο Γκουτέρες συναντήθηκε χθες, Δευτέρα, το πρωί με την εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ, και θα έχει σήμερα το απόγευμα «εδώ, στη Νέα Υόρκη, συνάντηση με τους βασικούς δωρητές της UNRWA», σημείωσε ο Ντιζαρίκ.

«Οποιοσδήποτε εργαζόμενος εμπλέκεται σε αυτή την τρομοκρατική ενέργεια θα λογοδοτήσει», τόνισε ο εκπρόσωπος, αλλά «σε αυτό το στάδιο οι προοπτικές για την UNRWA και τους εκατομμύρια ανθρώπους που βοηθά – όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη, την Ιορδανία, τον Λίβανο και τη Συρία-είναι πολύ ζοφερές».

Η αποχρηματοδότηση της UNRWA έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από πολλές χώρες- συμπεριλαμβανομένου του Ιράν – που υποστηρίζουν ότι ο οργανισμός είναι σανίδα σωτηρίας για πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και πως μια τέτοια κίνηση από τη Δύση «είναι μια επιδοκιμασία των εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας» που διαπράττονται από το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατς, ακύρωσε προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, συνάντησή του με τον επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, και ζήτησε την παραίτησή του.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα