ΑΘΗΝΑ
11:16
|
13.05.2024
Τόσο οι Γάλλοι αγρότες όσο και οι Βέλγοι συνάδελφοί τους εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη.
Αποφασισμένοι να παραμείνουν στα οδοφράγματα αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσεις στα αιτήματά τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδηλωτές αγρότες συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα να περικυκλώνουν το Παρίσι με οδοφράγματα, χρησιμοποιώντας εκατοντάδες τρακτέρ και σωρούς από σανό για να αποκλείσουν αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, εντείνοντας τις κινητοποιήσεις τους.

Τα οδοφράγματα τονίζουν το χάσμα στις οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες, μεταξύ αστικών κέντρων και επαρχίας στη Γαλλία, με πολλούς διαδηλωτές να δηλώνουν ότι αισθάνονται πως η κυβέρνηση τους αγνοεί και οι υπουργοί «σπάνια λερώνουν τα παπούτσια τους για να επισκεφτούν την ύπαιθρο».

Ο αποκλεισμός μεγάλων οδικών αρτηριών γύρω από τη γαλλική πρωτεύουσα και οι διαδηλώσεις σε μια σειρά άλλες πόλεις υπόσχονται ακόμα μία δύσκολη εβδομάδα για τον νέο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ, λιγότερο από έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και καθώς ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα μέτρα, αφού όσα  ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα δεν θεωρήθηκαν από τους αγρότες ικανοποιητικά.

Τρακτέρ, ρυμουλκούμενα μηχανήματα, ακόμα και θεριζοαλωνιστικές μηχανές κατέβασαν χθες Δευτέρα οι αγρότες στους δρόμους, ενώ πολλοί έφτασαν στα μπλόκα με προμήθειες τροφίμων και σκηνές, αποφασισμένοι να παραμείνουν στα οδοφράγματα αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσεις στα αιτήματά τους.

Μερικά οχήματα έφεραν πλακάτ που έλεγαν «Όχι φαγητό χωρίς αγρότες» και «Το τέλος μας θα σήμαινε πείνα για εσάς».

Οι Γάλλοι αγρότες ισχυρίζονται ότι οι υψηλότερες τιμές για τα λιπάσματα, την ενέργεια και τα εφόδια για τη διατροφή των ζώων έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα τα εισοδήματά τους.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάπτυξη 15.000 αστυνομικών, κυρίως στην περιοχή του Παρισιού, για να σταματήσει κάθε προσπάθεια διαδηλωτών να εισέλθουν στην πρωτεύουσα. Αξιωματικοί και τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν επίσης προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια της αγοράς σε φρέσκα τρόφιμα.

Οι αρχές κυκλοφορίας της περιοχής του Παρισιού ανέφεραν μπλοκαρίσματα στον αυτοκινητόδρομο Α1 ακριβώς βόρεια του κύριου διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, στον Α4 κοντά στο θεματικό πάρκο της Ντίσνεϋλαντ ανατολικά της πρωτεύουσας και σε άλλους συνήθως πολυσύχναστους αυτοκινητόδρομους.

Χάρτης των σχεδιαζόμενων οδοφραγμάτων γύρω από το Παρίσι.

«Στόχος μας δεν είναι να ενοχλήσουμε ή να καταστρέψουμε τις ζωές των Γάλλων», δήλωσε στο ραδιόφωνο RTL ο πρόεδρος του βασικού αγροτικού συνδικάτου FNSEA. «Στόχος μας είναι να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση για να βρει γρήγορα λύσεις για την έξοδο από την κρίση».

Οδοφράγματα από αγρότες στήθηκαν και στο γειτονικό Βέλγιο, κυρίως στο γαλλόφωνο τμήμα, μεταξύ άλλων γύρω από την πρωτεύουσα, Βρυξέλλες.

Τόσο οι Γάλλοι αγρότες όσο και οι Βέλγοι συνάδελφοί τους εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, όταν οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο κορυφής που επικεντρώνεται στην οικονομική στήριξη της Ουκρανίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

SOS εκπέμπει η Tandem μετά την πυρκαγιά στο Κέντρο Δραστηριοτήτων της

Παράταση ενός μήνα για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

UNRWA: Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Λωρίδα της Γάζας

Πλατεία Εξαρχείων: Επιχείρηση επέκτασης της περίφραξης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα