ΑΘΗΝΑ
18:32
|
28.04.2024
Σκίτσα για τον «ξεσηκωμό» των Γάλλων αγροτών και την αντίδραση της κυβέρνησης των Μακρόν-Ατάλ.
Του Γάλλου TRUANT
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανευρωπαϊκές διαστάσεις έχει λάβει το κίνημα των αγροτών ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα θέλουν να δώσουν μάχη για να αλλάξει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. των «27». Στη Γαλλία σχεδόν 1.000 αγρότες και 500 τρακτέρ έχουν καταφέρει να πολιορκήσουν το Παρίσι έχοντας αποκλείσει και τους οκτώ αυτοκινητοδρόμους που οδηγούν στη γαλλική πρωτεύουσα. Κάποιοι, όπως ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος υποσχέθηκε μία νέα σειρά επιπρόσθετων μέτρων στήριξης για τους αγρότες, έχουν χάσει τον ύπνο τους και μετρούν τρακτέρ…

Του TRUANT

… ή το ρίχνουν στον διαλογισμό.

Του CHAUNU

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ζητά τον διάλογο με τους αγρότες και τους λέει:
-Δεν θα σας αφήσω να φύγετε. Και οι αγρότες απαντούν:
-Αυτό είναι καλό… Ούτε εμείς εσένα!

Του CHAUNU

Μετά τα Κίτρινα Γιλέκα, τους διαδηλωτές για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και πολλές άλλες πρόσφατες «εξεγέρσεις» στη Γαλλία, οι αγρότες έχουν κάτσει στο σβέρκο του Μακρόν, ο οποίος ζήτησε χείρα βοηθείας από την Ε.Ε..

Tου Benjamin Kikkert

Στο μεταξύ, τα τρακτέρ τους ζεσταίνουν από αύριο 1/2 και οι αγρότες της Ισπανίας. Οι μεγαλύτερες ομάδες αγροτών στην Ισπανία -Asaja, COAG και UPA- μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με τους ομολόγους τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας ότι οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί που επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες υπονομεύουν την κερδοφορία των καλλιεργειών και αυξάνουν τις τιμές των τροφίμων.

Και όπως σχολιάζει ο Ιταλός Emanuelle del Rosso οι αγρότες ελπίζουν να προκαλέσουν μια εμπλοκή στα γρανάζια του πληθωρισμού, των φόρων, των ευρωπαϊκών κανονισμών και του λαϊκισμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερικανικά πανεπιστήμια

Παρίσι 2024: Βγήκαν οι «σκούπες» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Θαύμα! Θαύμα!

17η Απρίλη-Γενική Απεργία για το 59%;  

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα