Κλιμάκιο επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα πραγματοποιήσει σήμερα, Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, αυτοψία στο πλοίο «Παναγιώτης» στην παραλία του Ναυαγίου. Όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές, το πανεπιστημιακό ίδρυμα θα αναλάβει να εκπονήσει δωρεάν μία μελέτη για τη συντήρηση του πλοίου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Κώστας Καποδίστριας, σημείωσε για αυτό το θέμα: «Είναι σημαντικό και υπολογίζουμε ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Με πήρε τηλέφωνο ο Πρύτανης για να δει τις δυνατότητες συνεργασίας, προκειμένου η δική του ομάδα αποτελούμενη από ναυπηγούς, μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους, ανθρώπους με εμπειρία και γνώσεις να αποτυπώσει την κατάσταση του σκάφους και να δώσει δωρεάν μια προμελέτη για το πως θα μπορούσε σε αυτό το σκάφος να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν οι ζημιές, αλλά και μια πρόταση για το πως μπορεί να συντηρηθεί μετά. Βέβαια, υπάρχουν διάφορα θέματα, όπως είναι το θέμα της χρηματοδότησης και της μελέτης. Πιστεύω σε συνεργασία με τον Δήμο και τον Βουλευτή θα βρεθεί μια λύση. Όπως και να ‘χει έγινε μια αλληλογραφία εδώ και 15 μέρες για τις διαδικασίες και τις ημερομηνίες που μπορούν να έρθουν οι άνθρωποι και έχουμε κανονίσει την Πέμπτη να μεταβούμε στον χώρο με τη βοήθεια του λιμεναρχείου. Και ο κ. Βουλευτής είναι ενήμερος και ο κ. Δήμαρχος».
Πρόσθεσε, ότι γίνεται ένα ουσιαστικό βήμα και μια σημαντική προσπάθεια. «Θα περιμένουμε τη μελέτη για να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι πολύ καλό το ότι ενδιαφέρθηκε ένα τόσο σημαντικό ίδρυμα για το Ναυάγιο και ελπίζουμε να βρεθεί η χρηματοδότηση για να γίνει η εφαρμογή της μελέτης, μήπως φτιαχτεί η περιοχή και το καράβι».
Περί διαχείρισης
Τέλος, όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης, σημείωσε: «Αυτό που είπα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο για τη διαχείριση της περιοχής. Η πρωτοβουλία του Δήμου είναι σημαντική. Θέλουμε να είμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια και να συζητήσουμε ποιος θα διαχειρίζεται το Ναυαγίου και το καράβι προκειμένου τα έσοδα να διατεθούν στην αυτοδιοίκηση».
Μελέτη και χρηματοδότηση
Ο Βουλευτής Διονύσης Ακτύπης είπε από την πλευρά του: «Την Πέμπτη το πρωί θα πάνε στην περιοχή να κάνουν αυτοψία και να δουν τι ακριβώς γίνεται, να έχουν ιδία άποψη. Θα είναι επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων. Θα είναι και ο Πρύτανης που είναι ναυπηγός. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να το δουν οι επιστήμονες. Σώζεται; Τι πρέπει να γίνει στο σκάφος; Τι χρήματα χρειάζονται μετά τη μελέτη; Όλοι λένε το μακρύ τους και το κοντό τους και ακούστηκε ότι πρέπει να κάνει τη μελέτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ήρθαν αυτοβούλως οι άνθρωποι από το Πολυτεχνείο και θα τα κάνουν όλα δωρεάν για να προσφέρουν στη διάσωση του δεύτερου αξιοθέατου της Ελλάδας».
Ο Διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητής Σεισμολογίας Γιάννης Κοπανάς σημείωσε ότι: «Το Πολυτεχνείο θα δώσει κάποιες λύσεις, γιατί δεν έχω ενημερωθεί επίσημα για την αποκατάσταση του «Παναγιώτη» και δεν ξέρω αν γίνεται. Θα έπρεπε να γίνει ευρεία σύσκεψη και να κληθούν διάφοροι άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποια σχέση. Μπαίνει και το άλλο ζήτημα… Μήπως πρέπει να αντικατασταθεί το πλοίο, να βρεθεί ένα παροπλισμένο και να τοποθετηθεί εκεί; Το μόνο που φοβάμαι, και συμφώνησα με τον κ. Λέκκα, είναι ότι το πλοίο αν χαθεί ή φύγει, θα αλλάξει η μορφή της παραλίας. Καταλήγω σε αυτό το συμπέρασμα με βάση τη Φυσική, την ορμή των κυμάτων, την ανάπλαση, το τι γίνεται όταν πέφτει ένα κύμα… Υπάρχουν φωτογραφίες από την παραλία πριν τον «Παναγιώτη» και από τότε που έγινε το Ναυάγιο. Φαίνεται ότι μεγάλωσε η παραλία από την πίσω μεριά, διότι έπεφταν τα βράχια, αλλά δεν έφευγαν. Στην πίσω μεριά είναι πιο ψηλά το επίπεδο του χαλικιού από το επίπεδο κάτω από τον Παναγιώτη. Το Πολυτεχνείο πρέπει να πει αν μπορεί το καράβι να αποκατασταθεί και τι κόστος θα έχει αυτό. Επίσης, φοβάμαι ότι αν ο «Παναγιώτης» χαθεί από την ακτή, θα αλλάξει η υδρογεωλογική συνθήκη της περιοχής και η παραλία δεν θα είναι ποτέ η ίδια».