ΑΘΗΝΑ
12:30
|
22.11.2024
Ανάμεσα στα θύματα βρέθηκε και ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Human Rights Watch.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από 30 δημοσιογράφοι, δικηγόροι και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ιορδανία έπεσαν θύματα υποκλοπών, εν μέσω ευρείας καταστολής της ελευθερίας του Τύπου και του πολιτικού ακτιβισμού στη χώρα.

Σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ Access Now, η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας το λογισμικό υποκλοπής Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO παρακολουθεί άτομα τα οποία έχουν πολιτική δράση. Σύμφωνα με το μέσο, ανάμεσα στους πολίτες που παρακολουθούνται από το κράτος, βρίσκεται και τουλάχιστον ένας Αμερικανός πολίτης που κατοικεί στη χώρα, από το 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Τα ευρήματα της ΜΚΟ, σχετικά με τις «απίστευτα εκτεταμένες» επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, πολιτικών ακτιβιστών και δικηγόρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ιορδανία, υπογραμμίζουν πώς οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρύτερης περιοχής διατηρούν σιωπηρά ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ, τόσο στον τομέα των πληροφοριών, όσο και επιχειρηματικούς δεσμούς, ενώ φαίνεται πως αξιοποιούν το ψηφιακό «οπλοστάσιο» του Ισραήλ για να πατάξουν οποιαδήποτε αντιπολιτευτική δράση στο εσωτερικό των χωρών τους.

Μεταξύ των ατόμων που αποκάλυψε η Access Now ότι στοχοποιήθηκαν, τα 13 συμφώνησαν να κατονομαστούν στην καταγγελία. Ανάμεσά τους ήταν και ο Adam Coogle, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Human Rights Watch.

Όταν το λογισμικό Pegasus της NSO εγκατασταθεί επιτυχώς, ο «χειριστής» μπορεί να ελέγξει πλήρως μια κινητή συσκευή, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε όλα τα email, τις τηλεφωνικές κλήσεις, τα κρυπτογραφημένα μηνύματα εφαρμογών όπωςτο Signal ή το WhatsApp, αλλά και φωτογραφίες. Το Pegasus μπορεί ακόμη και να μετατρέψει ένα τηλέφωνο σε συσκευή απομακρυσμένης ακρόασης, ελέγχοντας το μικρόφωνό του.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την καταγγελία της Access Now, η NSO απάντησε ότι η εταιρία συμμορφώθηκε με όλους τους νόμους και τους κανονισμούς, και πως προσφέρει τα προϊόντα της μόνο σε ελεγμένες υπηρεσίες πληροφοριών και επιβολής του νόμου, οι οποίες χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες για την πρόληψη του εγκλήματος και των τρομοκρατικών επιθέσεων. Η NSO ελέγχεται στενά από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, αν και δήλωσε ότι ερευνά όλους τους ισχυρισμούς που θεωρεί αξιόπιστους για κατάχρηση των λογισμικών.

Το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, Axios έχει αναφέρει προηγουμένως ότι η NSO βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την αδειοδότηση των προϊόντων της στην ιορδανική κυβέρνηση, από τα τέλη του 2020. Επικαλούμενο δύο πηγές, το μέσο υποστήριξε ότι οι ιορδανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν τρομοκρατικές ομάδες καθώς και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης που επικρίνουν τον βασιλιά Αμπντουλάχ Β’.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μήνυση Λινού κατά Πολάκη εν μέσω εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου η απολογία του συλληφθέντα για τη «γιάφκα» στο Παγκράτι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα