ΑΘΗΝΑ
02:45
|
28.04.2024
Το τεράστιο μεταρρυθμιστικό πακέτο με εκατοντάδες άρθρα αγγίζει όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής στην Αργεντινή.
Συνεχίζεται η συζήτηση στο Κογκρέσο και οι διαδηλώσεις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σφαίρες από καουτσούκ χρησιμοποίησε η αστυνομία στην Αργεντινή, χθες Πέμπτη, προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το Κογκρέσο, καθώς οι νομοθέτες συζητούσαν το σαρωτικό πακέτο οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων του προέδρου Μιλέι.

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν την αστυνομία να πυροβολεί με σφαίρες από καουτσούκ και να χρησιμοποιεί κανόνια νερού εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών, τη δεύτερη ημέρα, αυτού που αναμένεται να είναι μια μαραθώνια συζήτηση για τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του ακροδεξιού νέου προέδρου Χαβιέρ Μιλέι.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης βγήκαν από το κτίριο για να καταγγείλουν την επιχείρηση καταστολής, αλλά αργότερα επέστρεψαν στην αίθουσα του Κογκρέσου και η συζήτηση συνεχίστηκε.

«Δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε συνεδρίαση υπό αυτές τις συνθήκες», είπε ο αριστερός βουλευτής Μαριάνο Ντελ Κάνο καθώς αυτός και άλλοι αποχωρούσαν από το κτίριο, ενώ η Μίριαμ Μπρέγκμαν, αριστερίστρια βουλευτής και πρώην υποψήφια για την προεδρία, είπε στους δημοσιογράφους ότι μια ομάδα περίπου 40 βουλευτών προέτρεψε την αστυνομία να σταματήσει τη βία. «Μας έριξαν δαχκρυγόνα, μας χτύπησαν, μας έσπρωξαν», πρόσθεσε η βουλευτής.

Ο 53χρονος αουτσάιντερ Χαβιέρ Μιλέι κέρδισε μια ηχηρή εκλογική νίκη στα τέλη του περασμένου έτους, εκμεταλλευόμενος ένα κύμα οργής μετά από δεκαετίες οικονομικής κρίσης στη λατινοαμερικάνικη χώρα, που χαρακτηρίστηκαν από χρέος, ανεξέλεγκτη εκτύπωση χρήματος, πληθωρισμό και δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο Μιλέι ξεκίνησε τη θητεία του με την υποτίμηση του πέσο κατά περισσότερο από 50% μειώνοντας τις κρατικές επιδοτήσεις για καύσιμα και μεταφορές, μειώνοντας τον αριθμό των υπουργείων στο μισό και καταργώντας εκατοντάδες κανόνες για την απορρύθμιση της οικονομίας, βρίσκοντας απέναντί του μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις.

Το τεράστιο μεταρρυθμιστικό του πακέτο με εκατοντάδες άρθρα αγγίζει όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τα πολιτιστικά ζητήματα, τον ποινικό κώδικα, το διαζύγιο και το καθεστώς των ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Με το κόμμα του να κατέχει μόνο 38 από τις 257 έδρες στην Κάτω Βουλή και τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες ενάντια στα μεταρρυθμιστικά του σχέδια, ο Μιλέι αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη, καθώς οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξουν σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, ιδίως σχετικά με το ευαίσθητο ζήτημα της ανάθεσης ειδικών εξουσιών στην εκτελεστική εξουσία σε περίπτωση οικονομικής έκτακτης ανάγκης, και σχετικά με το εύρος και την έκταση των ιδιωτικοποιήσεων.

Διαβάστε επίσης

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα