ΑΘΗΝΑ
10:31
|
07.05.2024
Ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής τόνισε, ότι δεν θα μοιράσουν τζάμπα χρήματα-Θα πρέπει να γίνει τεκμηρίωση σε όσους τα έχουν ανάγκη.
Παραμένουν στους δρόμους οι αγρότες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα μέτρα για τους αγρότες που βρίσκονται εδώ και ημέρες στους δρόμους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση, για την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, στην «Ωρα του Πρωθυπουργού», ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την επέκταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024.

«Εμείς δεν μειώσαμε αυτοί που μειώσαμε τους συντελεστές ΦΠΑ; Εμείς δεν δώσαμε πρόσθετη μείωση κατά 50% στους αγρότες που μετέχουν σε σχήματα συνεργασίας; Εμείς, καταργώντας τον Νόμο Κατρούγκαλου, δεν αποσυνδέσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα; Εμείς δεν επιστρέψαμε τον ΕΦΚ; 1,1 δισ. δώσαμε σε αγροτικές αποζημιώσεις και από αυτά τα μισά προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών και το άλλο μισό από το υστέρημα των πολιτών», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Και έχουμε ακριβώς τη δυνατότητα να κάνουμε σοβαρή στήριξης του πρωτογενούς τομέα, επειδή η οικονομία παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, υπογράμμισε, για να προβεί στη συνέχεια στην ανακοίνωση για τον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο: Σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και επειδή η οικονομία πηγαίνει καλά, όπως επανέλαβε, η επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο θα ισχύσει και το 2024, ύψους 82 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στην τροπολογία που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα και με την οποία προβλέπεται διετής αναστολή πληρωμών και στη συνέχει πολυετή ρύθμιση στους λογαριασμούς ρεύματος για τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας. Κάναμε πράξη -είπε- τη δέσμευσή μας και οι αγρότες δεν θα πληρώνουν τίποτα για 2 έτη και στη συνέχεια οι οφειλές θα ρυθμίζονται σε βάθος 5ετιας.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης του ζωικού κεφαλαίου και των στάβλων που καταστράφηκαν, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει ο δεύτερος κύκλος αρωγής, μαζί με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Συνολικά 33.000 αγρότες και 2.100 κτηνοτρόφοι, ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός, έχουν εισπράξει 150 εκατ. ευρώ για τις ζημιες του 2023.

Εκταμιεύθηκαν με μεγάλη ταχύτητα. Και προκάλεσε τον επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Πείτε μου έναν Θεσσαλό που πληροί τις προυποθέσεις και δεν έχει πάρει την πρώτη αρωγή. […] Πρέπει να προχωρήσουν όσοι έχουν πληγεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου». «Θέλουμε να είμαστε γρήγοροι αλλά τζάμπα χρήμα δεν θα μοιράσουμε χωρίς να είμαστε τεκμηριωμένοι ότι θα δοθούν σε αυτούς που χρειάζονται», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτή η κυβέρνηση -υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός- δεν θα αναβιώσει όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά. Και δεν μιλώ μόνο για συνθήματα που περιλαμβάνουν τους πάντες και τα πάντα. Όλα αυτά που διάβασε ο κ. Κασσελάκης δεν μου φάνηκε να γνωρίζει τα θέματα του πρωτογενούς τομέα. Ένας κατάλογος που εκστόμισε δεν μπορούσε να τον κοστολογήσει. Οι εποχές των λεφτόδεντρων έχουν περάσει, κάποιοι θέλουν να τα ξαναφυτέψουν έστω σε λάθος εποχή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λετονία: Οι αντι-ρωσικές κυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο των σιδηρόδρομων

Ιρακινή Αντίσταση: Επίθεση κατά της Ισραηλινής αεροπορικής βάσης στο Εϊλάτ

Παρίσι: Σι και Μακρόν συζήτησαν περί εμπορίου και Ρωσοουκρανικού

Πούτιν: Ορκίζεται Πρόεδρος για 5η φορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα