ΑΘΗΝΑ
01:45
|
24.02.2024
Την ώρα που ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών, οι μαζικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα.
Φωτογραφία: 902.gr
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σημαντικό σταθμό για την κλιμάκωση του αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων θα αποτελέσει το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται το Σάββατο 3 Φλεβάρη, στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη, στις 12 μ., στην Άνω Πύλη της ΔΕΘ (Εγνατία).

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ), τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα. Διεκδικούμε στην επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειές μας. Ενισχύουμε τα μπλόκα, συντονιζόμαστε πανελλαδικά, δεν κάνουμε βήμα πίσω αν δεν δικαιωθούμε». Με πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών έχουν ναυλωθεί δεκάδες λεωφορεία για το συλλαλητήριο, από τους νομούς της Μακεδονίας, αλλά και από Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις – 2/2/2024

Στα Τρίκαλα, παραμένουν τα μπλόκα σε Ζάρκο και Βασιλική Καλαμπάκας. Σήμερα, θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Λάρισας στο Ζάρκο, στη 1 μ.μ.

Στην Πέλλα, ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης «Ομόνοια», σήμερα, Παρασκευή, στη 1.30 μ.μ. θα παρατάξει τα τρακτέρ στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς.

Σήμερα, Παρασκευή, στις 5 μ.μ. σε συγκέντρωση με αγροτικά οχήματα και μηχανήματα στη γέφυρα Σελινούντα στην είσοδο του Αιγίου, καλεί όλους τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους της Αιγιαλείας ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», συνεχίζοντας τις δράσεις του.

Στην Ηλεία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού προχωρά σε νέο συλλαλητήριο, σήμερα, Παρασκευή στις 12 μ. στον Πύργο, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα και αφετηρία το μπλόκο, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν σήμερα και οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας στη βόρεια Εύβοια, με τον Αγροτικό Σύλλογο να καλεί σε συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και αποκλεισμό της κυκλοφορίας του κόμβου της Κηρίνθου.

Θεσσαλία

Παραμένοντας με αποφασιστικότητα στα μπλόκα που έχουν στήσει, στήνοντας καθημερινά νέα και πραγματοποιώντας συντονισμένα πολύμορφες δράσεις, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν μάχη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Οι αγρότες απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος100% αποζημιώσεις για τις ζημιέςκατώτατες εγγυημένες τιμές.

Με την κυβέρνηση να στριμώχνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο και να προσπαθεί απεγνωσμένα να κατευνάσει τις μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις, παρουσιάζοντας τα ψίχουλα των «δημοσιονομικών δεδομένων» σαν …λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, την ώρα που οι δεσμεύσεις και οι παροχές στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους δεν έχουν ταβάνι, η αγωνιστική κλιμάκωση είναι μονόδρομος.

Σταθερά, σε θέση μάχης βρίσκονται οι αγρότες της Θεσσαλίας με τα μαζικά μπλόκα που έχουν στήσει, δίνοντας τον αγωνιστικό και ανυποχώρητο παλμό σε όλη τη χώρα για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η δίκαιη αυτή μάχη. Είναι τέτοια η αποφασιστικότητα για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα που ενώ την προηγούμενη Τετάρτη είχαν βγει στα μπλόκα κάποιες εκατοντάδες τρακτέρ, σήμερα βρίσκονται στα μπλόκα της περιοχής πάνω από 1.500 τρακτέρ.

Καρδίτσα

Το πιο μαζικό μπλόκο, που βρίσκεται έξω από την Καρδίτσα, κάτω από τον Ε-65, στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας – Αθήνας και στον δρόμο Λάρισας – Καρδίτσας, συνεχίστηκαν και την Πέμπτη οι προετοιμασίες για τη συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο στην «Agrotica», με περιοδείες σε χωριά και μικρές συσκέψεις. Το κλίμα παραμένει αγωνιστικό και στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν μαζί με τους αγρότες και οι οικογένειές τους που βιώνουν την υποβάθμιση της ζωής τους στην ύπαιθρο.

Παράλληλα, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου πραγματοποίησε την Πέμπτη παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας απαιτώντας να εκδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα τους, πράγμα που έγινε χάρη στην αποφασιστικότητά τους.

Μάλιστα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο Τάσος Τσιαπλές, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε μεταξύ άλλων ότι «όποιος θέλει να βοηθήσει τους αγρότες, πρέπει να συγκρουστεί με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ». Και απευθυνόμενος στην περιφερειακή αρχή και τις άλλες δυνάμεις των αστικών κομμάτων, σημείωσε ότι έναν μήνα μετά την ανάληψη της διοίκησης, «βγήκατε να πείτε ότι τώρα θα πάρετε κάποιους συμβασιούχους για να “τρέξουν” τις αιτήσεις των πληγέντων αγροτών, που καθυστερούν πάρα πολύ». Δήλωσε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών, «στηρίζοντας κάθε μορφή αγώνα που επιλέγουν και όχι με κούφια λόγια, όπως κάνει η κυβέρνηση και εσείς, για να ξεφουσκώσετε κάθε αγωνιστική δράση τους, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές ΕΕ, κυβέρνησης, Περιφέρειας. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των Ομοσπονδιών και των Αγροτικών Συλλόγων».

Στο μπλόκο πραγματοποιούνται συναντήσεις με μαζικούς φορείς του νομού Καρδίτσας προκειμένου να εκφραστεί ακόμα πιο μαχητικά τις επόμενες μέρες η εργατική – λαϊκή συμπαράσταση. 

Στο μπλόκο του κόμβου Πλατυκάμπου οι βιοπαλαιστές αγρότες παραμένουν μαζικά και μαχητικά, ενώ οι δυνάμεις τους καθημερινά αυξάνονται με νέα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Στο μπλόκο φτάνουν επίσης συνεχώς αντιπροσωπείες μαζικών φορέων, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα επιβίωσης που δίνει η αγροτιά. Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης αντιπροσωπείες από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, όπως και από τις Επιτροπές Πλημμυροπαθών Φαλάνης και Αγίου Θωμά Λάρισας. Παράλληλα, στον νομό Λάρισας έχουν βγει τρακτέρ στους δρόμους σε Ομόλιο, Πλατανούλια και Δαμάσι.

Μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της Λάρισας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης Σύλλογοι Μελισσοκόμων από όλη τη Θεσσαλία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο μπλόκο Πλατυκάμπου, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ενισχύοντας το μπλόκο.

Σε κλείσιμο της παλιάς Εθνικής Οδού Βόλου – Λάρισας προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης οι αγρότες με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο του Στεφανοβικείου, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις και ανταποκρινόμενοι στην απόφαση που λήφθηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά.

Όπως ανέφερε ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι ψίχουλα αφού οι ζημιές που έχουμε υποστεί από τις πλημμύρες είναι πολλαπλάσιες». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις των εκπροσώπων των αγροτών από Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο, που ζητούν χρονοδιάγραμμα από την κυβέρνηση για να στεγνώσουν τα 180.000 στρέμματα που εδώ και 5 μήνες παραμένουν πλημμυρισμένα στην Κάρλα.

Στα Τρίκαλα, παραμένουν τα μπλόκα σε Ζάρκο και Βασιλική Καλαμπάκας. Σήμερα, θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Λάρισας στο Ζάρκο, στη 1 μ.μ., ενώ η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη» οργανώνει τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην «Agrotica», δρομολογώντας λεωφορεία που θα αναχωρήσουν στις 7.30 π.μ. από Βασιλική, στις 8 π.μ. από Τρίκαλα και στις 8.30 π.μ. από Ζάρκο.

Σε μπλόκο των αγροτών στη Βασιλική Καλαμπάκας βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, κατά την διάρκεια του αποκλεισμού της Εθνικής Οδού, την Τετάρτη 3 Γενάρη,  εκφράζοντας την συμπαράσταση της στους αγρότες για τα δίκαια αιτήματα τους.

Βόρεια Ελλάδα

Για το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 3 Φλεβάρη στις 12 μ., στην Άνω Πύλη της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της «Agrotica», ετοιμάζονται οι αγρότες της Μακεδονίας, που όλες τις τελευταίες μέρες βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία. Αγρότες από τα μπλόκα στη διασταύρωση της Νάουσας και στα Παλατίτσια μετακινήθηκαν με τα τρακτέρ τους προκειμένου να ενισχύσουν το μπλόκο των συναδέλφων τους στην Κουλούρα, διατηρώντας παράλληλα δυνάμεις και στα δικά τους μπλόκα, που καθημερινά μαζικοποιούνται.

Μάλιστα, στη διάρκεια της κινητοποίησης προσπάθησαν να βγουν στην Εγνατία Οδό για να πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό, αλλά εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Στην Πέλλα, ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης «Ομόνοια», σήμερα, Παρασκευή, στη 1.30 μ.μ. θα παρατάξει τα τρακτέρ στον χώρο της Λαϊκής Αγοράς, ενώ πήρε απόφαση για συμμετοχή το Σάββατο στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο στην «Agrotica». Με σύνθημα «Βγαίνουμε στους δρόμους πριν μας πετάξουν στον δρόμο!», καλεί τους αγρότες να ενισχύσουν το μπλόκο.

Στο μεταξύ, παραμένουν τα μπλόκα σε Γυψοχώρι, Γαλατάδες και Αριδαία, ενώ μαχητικό μπλόκο στον κόμβο του Ρυσίου έστησαν την Πέμπτη οι αγρότες που συσπειρώνονται στον Αγροτικό Σύλλογο Ανατολικής Θεσσαλονίκης και οργανώνουν τη μαζική κάθοδό τους στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.

Στη Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη, μέρα εγκαινίων της «Agrotica», με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά τους μηχανήματα, στρατοπέδευσαν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων περιοχών.

Οι αγρότες της περιοχής έφτασαν με τα τρακτέρ μέσα στην πόλη πραγματοποιώντας πορεία η οποία κατέληξε στην Κάτω Πύλη της ΔΕΘ. Εκεί παράταξαν τα τρακτέρ τους. Με τις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων ανέδειξαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους οδηγούν στον αφανισμό εξαιτίας της πολιτικής της ΚΑΠ της ΕΕ που συνυπέγραψαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, και ξεδίπλωσαν για μια ακόμα φορά τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρης Αβραμόπουλος και Γιώργος Χαβατζάς.

Τα μπλόκα τους ενισχύουν οι αγρότες στη Δυτική Μακεδονία, και πιο συγκεκριμένα σε Γρεβενά στον κόμβο της Μυρσίνας στην Εγνατία Οδό, στον Φιλώτα στη Φλώρινα, στην είσοδο της Καστοριάς και στη Νεάπολη Κοζάνης. Χτες στήθηκε μπλόκο και στη Φλώρινα, με τους αγρότες να προετοιμάζονται τη Δευτέρα να μεταβούν στο Τελωνείο.

Στερεά και Εύβοια

Σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις με αποκλεισμό της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και άλλες πολύμορφες δράσεις, προχώρησαν και την Πέμπτη βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, οι οποίοι παραμένουν και ενισχύουν τα μπλόκα τους.

Σε δίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού, από τις 2 μ.μ. έως τις 4 μ.μ., προχώρησαν την Πέμπτη οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την ανατολική Λοκρίδα, του μπλόκου στη Σκάλα Αταλάντης, ενώ αμέσως μετά, στην Εθνική Οδό, με τα πόδια αλλά και μικρό αριθμό τρακτέρ «πάτησαν» και οι συνάδελφοί τους από την περιοχή της Λιβαδειάς που πλέον έχουν στήσει το μπλόκο τους στον κόμβο του Κάστρου Βοιωτίας.

Στο μπλόκο τους στο ύψος της Ανθήλης, δίπλα στην Εθνική Οδό παραμένουν οι αγρότες της Λαμίας. Δυναμικά συνεχίζουν τον αγώνα τους επίσης οι αγρότες του μπλόκου στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες συμμετέχουν στις δράσεις αποκλεισμού του Ε-65 που πραγματοποιούν οι συνάδελφοί τους στη γειτονική Καρδίτσα, ενώ παράλληλα προχωρούν σε κινητοποιήσεις και στην περιοχή τους, όπως τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας στην παλιά Εθνική Οδό Λαμίας – Λάρισας, που πραγματοποίησαν την Πέμπτη.

Στην Κάρυστο, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από την ευρύτερη περιοχή πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση διεκδίκησης και ένωσαν τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους σε ολόκληρη τη χώρα.

Το «παρών» στην κινητοποίηση έδωσε ο Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και μελισσοκόμων. Στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν σήμερα και οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας στη βόρεια Εύβοια, με τον Αγροτικό Σύλλογο να καλεί σε συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και αποκλεισμό της κυκλοφορίας του κόμβου της Κηρίνθου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λαμίας πραγματοποίησαν επίσης το πρωί της Πέμπτης μελισσοκόμοι από διάφορες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, απαιτώντας άμεσα μέτρα στήριξης για την επιβίωσή τους και την ικανοποίηση των αιτημάτων που έχει διαμορφώσει η Ομοσπονδία τους.

Δυτική Ελλάδα

Σήμερα, Παρασκευή, στις 5 μ.μ. σε συγκέντρωση με αγροτικά οχήματα και μηχανήματα στη γέφυρα Σελινούντα στην είσοδο του Αιγίου, καλεί όλους τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους της Αιγιαλείας ο Αγροτικός Σύλλογος «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», συνεχίζοντας τις δράσεις του.

Στην Ηλεία, σε ενίσχυση του μπλόκου που έχει στηθεί στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, έξω από τον Πύργο, προχωρά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, καλώντας σε κλιμάκωση της πάλης. Μετά το προχτεσινό συλλαλητήριο στην Αμαλιάδα, προχωρά σε νέο, σήμερα, Παρασκευή στις 12 μ. στον Πύργο, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα και αφετηρία το μπλόκο, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Στην Αιτωλοακαρνανία, στο μπλόκο τους παραμένουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόνιτσας στον κόμβο με τη Λευκάδα.

Πελοπόννησο

Στη Μεσσηνία, προχωρούν οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση του παμμεσσηνιακού μηχανοκίνητου συλλαλητηρίου στην Καλαμάτα, τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη (12 μ.), που καλούν αγροτοκτηνοτροφικοί σύλλογοι του νομού, ενώ χτες μπλόκο στήθηκε και στον Χανδρινό.

Σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου στο σημείο του μπλόκου στον κόμβο Δαφνίου – Κροκεών προχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης αγροτοκτηνοτρόφοι της Λακωνίας.

Στην Αρκαδία, στο Άστρος έχει στηθεί το μπλόκο των παραγωγών κάστανου και άλλων βιοπαλαιστών αγροτών – κτηνοτρόφων, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα που έχουν συγκροτήσει, καλώντας ταυτόχρονα σε μαζική ενίσχυση της κινητοποίησης.

Κρήτη και Κέρκυρα

Κινητοποίηση των Αγροτικών Συλλόγων θα γίνει την Κυριακή 4 Φλεβάρη στις 11 π.μ., στον κόμβο των Πεζών, στο Ηράκλειο.

Παράλληλα, εντατικά προετοιμάζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους στα Χανιά η μαζική συμμετοχή στο μπλόκο που θα στηθεί στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών, τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη στις 11 π.μ.

Κινητοποίηση στην Περιφέρεια τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη στις 10.30 π.μ. διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας.

Πηγή: 902.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μιλέι στο Μπουένος Άιρες

Γερμανία: Νομιμοποιήθηκε η κατοχή κάνναβης για προσωπική χρήση

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο και… με τη Χεζμπολάχ

ΑΠΘ: Εισαγγελική έρευνα για την κατάληψη στο Γεωλογικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα