ΑΘΗΝΑ
08:46
|
03.05.2024
Το σποτ διάρκειας 30 δευτερολέπτων παραπέμπει σε τουριστική διαφήμιση, δείχνει φοίνικες και ακτογραμμές, πολυτελή ξενοδοχεία και κέντρα διασκέδασης.
Απόσπασμα από το σποτ της Hulu
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκαλέσει ένα προπαγανδιστικό φιλο-ισραηλινό βίντεο, στο οποίο παρουσιάζεται ένα υποτιθέμενο σενάριο, όπου η Λωρίδα της Γάζας θα αποτελούσε έναν ειδυλλιακό προορισμό, εάν δεν υπήρχε η Χαμάς.

Συνδρομητές της αμερικανικής υπηρεσίας τηλεοπτικών προγραμμάτων Hulu, έμειναν άναυδοι όταν το πρόγραμμα που παρακολουθούσαν διακόπηκε από το συγκεκριμένο σποτ, το οποίο φέρει τον τίτλο «Πως θα ήταν η Γάζα χωρίς την Χαμάς».

Το σποτ διάρκειας 30 δευτερολέπτων παραπέμπει σε τουριστική διαφήμιση, δείχνει φοίνικες και ακτογραμμές, πολυτελή ξενοδοχεία και κέντρα διασκέδασης, παιδιά να παίζουν στην αμμουδιά και κόσμο να απολαμβάνει χαμογελαστός την τοπική κουζίνα. Παράλληλα ο εκφωνητής καλεί τους θεατές να επισκεφθούν τη Γάζα.

Στη συνέχεια το χαρούμενο κλίμα διακόπτεται απότομα, και οι ευχάριστες εικόνες αντικαθίστανται με σκυθρωπούς ένοπλους άνδρες, φωτογραφίες μαχητών της Χαμάς σε τούνελ, άνδρες με πυραύλους στον ώμο και παιδιά με όπλα.

«Έτσι θα μπορούσε να είναι η Γάζα, εάν δεν υπήρχε η Χαμάς», δηλώνει ο αφηγητής, ενώ στην οθόνη αναγράφεται με κόκκινα γράμματα: «Ελευθερώστε τη Γάζα από την Χαμάς τώρα».

Φυσικά, η εταιρία, η οποία ανήκει στην The Walt Disney Company, παραγνωρίζει το γεγονός πως η Χαμάς κατέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας το 2007 και πως ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από το παλαιστινιακό έδαφος μόλις το 2005.

Αν και το κράτος του Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει εάν συνδέεται με το σποτ, αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που επιστρατεύει φανταστικά σενάρια για να προωθήσει το δικό του αφήγημα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθυμίζεται ότι η Ισραηλινή Πρεσβεία στη Νότια Κορέα είχε κινηματογραφήσει ένα σενάριο απαγωγής Νοτιοκορεατών από μαχητές της Χαμάς, με το σποτ να καταλήγει στη φράση «Φαντάσου να συνέβαινε σε εσένα».

Οι εικόνες που αποτυπώνονται στο μεγαλύτερο μέρος του βίντεο, είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, όπως διαπίστωσε το ενημερωτικό μέσο WIRED.

«Εδώ, φαίνεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ως ένα φτηνό εργαλείο για να πείσει τους θεατές ή να ενισχύσει μια υπάρχουσα άποψη ή ακόμη και για να δημιουργήσει ειδησεογραφική κάλυψη γύρω από τη χρήση της ίδιας της τεχνητής νοημοσύνης». δήλωσε στο WIRED ο Σαμ Γκρέγκορι, ο διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Witness, ο οποίος επικεντρώνεται στη χρήση εικόνων και βίντεο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Hulu αρνήθηκε να απαντήσει στο μέσο αναφορικά με το σποτ. Σύμφωνα με τις διαφημιστικές οδηγίες της εταιρείας, οι πολιτικές διαφημίσεις μπορούν να απορριφθούν εάν «κριθούν προσβλητικές» για εθνοτικούς, θρησκευτικούς ή φυλετικούς λόγους. Σύμφωνα με το WIRED, η διαφήμιση αναφέρει ότι προέρχεται από το κράτος του Ισραήλ, αν και η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει δηλώσει ότι εμπλέκεται στη διαφήμιση.

Το γραφείο Τύπου εξωτερικού του Ισραήλ δεν επέστρεψε τα μηνύματα του WIRED, στα οποία ζητούσαν σχόλια σχετικά με την ίδια τη διαφήμιση, εάν το Ισραήλ είχε πληρώσει για αυτήν ή εάν χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη για την δημιουργία της.

Κίνηση χειραγώγησης χαρακτήρισε το σποτ ο Μαρκ Όουεν Τζόουνς, μιλώντας στο Al Jazeera ως  ειδικός για την ψηφιακή παραπληροφόρηση, τονίζοντας πως αποτελεί «ξεκάθαρη προσπάθεια να απαλλάξει το Ισραήλ από κάθε είδους ευθύνη για τη γενοκτονία στη Γάζα».

«Είναι πολύ φανερή η προέλευση της συγκεκριμένης προπαγάνδας, η οποία δεν είναι άλλη από το Ισραήλ. Είναι μια προσπάθεια να υπάρξει διάκριση ανάμεσα στους βάρβαρους Παλαιστίνιους και τους πολιτισμένους Ευρωπαίους και Ισραηλινούς» προσθέτει.

Καταλήγει λέγοντας πως σκοπός του Ισραήλ είναι «αυτή η εικόνα να φτάσει στο σπίτι του μέσου Αμερικάνου, του μέσου Βρετανού, του μέσου Ευρωπαίου, για να μπορέσουν να τους έχουν στο πλευρό τους στις επιχειρήσεις τους στη Γάζα».

Οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης υπολογίζονται στους 27.131, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 66.287. Παράλληλα 17.000 παιδιά έχουν μείνει δίχως γονείς ή χωρίστηκαν από αυτούς.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα