ΑΘΗΝΑ
12:53
|
02.05.2024
Πάνω από 17.000 παιδιά μέσα σε τέσσερις μήνες έχασαν γονείς, αδέλφια, ολόκληρες οικογένειες. Αρκετά από αυτά παλεύουν να επιβιώσουν, ολομόναχα.
Ορφανά παιδάκια στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κλιμάκωση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας αυξάνει καθημερινά τα θύματα και τους τραυματίες αλλά και τον αριθμό των παιδιών που μένουν ορφανά από τον έναν ή και τους δύο γονείς. Πολλά από αυτά δεν έχουν κανέναν ζωντανό ή κοντινό συγγενή να τα φροντίσει ενώ είναι διαλυμένες (λόγω του πολέμου) όλες οι βασικές υπηρεσίες πρόνοιας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της UNICEF στο Κράτος της Παλαιστίνης, Τζόναθαν Κρικ, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους στη Γενεύη της Ελβετίας εκτίμησε πως μέσα σε τέσσερις μήνες τα ορφανά παιδιά στη Γάζα που έμειναν δίχως γονείς ή χωρίστηκαν από αυτούς ξεπερνούν τα 17.000. Πολλά έχασαν παράλληλα αδέλφια, ξαδέλφια και πολλούς συγγενείς δευτέρου ή τρίτου βαθμού.

«Αυτά τα παιδιά υποφέρουν. Είναι το 1% του εκτοπισμένου πληθυσμού άνω του 1,7 εκατομμυρίου ανθρώπων» είπε ο εκπρόσωπος της UNICEF στα παλαιστινιακά εδάφη, επισημαίνοντας πως πλέον, μετά από τέσσερις μήνες αδυσώπητου πολέμου, όχι μόνον τα ορφανά αλλά όλα τα παιδιά των Παλαιστινίων στη Γάζα χρειάζονται επειγόντως ψυχολογική υποστήριξη.

Όπως εξήγησε, πριν τον πόλεμο στις 7 Οκτωβρίου, πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά χρειάζονταν ψυχική υποστήριξη και βοήθεια αλλά σήμερα αυτά ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

Τα συμπτώματα ψυχικής οδύνης που παρουσιάζουν τα παιδάκια στην εμπόλεμη ζώνη είναι υψηλό επίπεδο μόνιμης ανησυχίας και άγχους, απώλεια όρεξης, αϋπνία, συναισθηματικές «εκρήξεις», κρίσεις πανικού όποτε ακούν έκρηξη.

Κάποια από τα χιλιάδες ορφανά αυτού του καταστροφικού πολέμου έχουν μεταφερθεί στη Ράφα σε κάποιες δομές της  UNICEF, αλλά και πάλι αυτό δεν αρκεί για την εξασφάλισή τους.

Σε περίπτωση πολέμου ή συγκρούσεων είναι συχνό φαινόμενο να αναλαμβάνουν την υποστήριξη ορφανών παιδιών άλλα μέλη του ευρύτερου συγγενικού κύκλου. Σε αυτόν τον πόλεμο όμως οι ανάγκες και οι ελλείψεις είναι τεράστιες καθώς πολλοί πεινούν, διψούν, κρυώνουν ή πονούν και αδυνατούν να φροντίσουν ακόμη και τα ίδια τους τα παιδιά, πόσο μάλλον τα ανίψια τους.

Εάν καταφέρουν να επιζήσουν από αυτό τον πόλεμο, είναι σχεδόν σίγουρο, πως θα έχουν πολλές προκλήσεις και εμπόδια μέχρι να καταφέρουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να περάσουν στη φάση ενηλικίωσης.

Ο πόλεμος αυτός έχει ήδη σημαδέψει το μέλλον των νέων γενιών της Λωρίδας της Γάζας με το χειρότερο τρόπο…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νοσοκομείο «Έλενα»: Κακοποιητική μεταχείριση θύματος βιασμού από την ΕΛ.ΑΣ.

Στο Διεθνές Δικαστήριο και η Τουρκία κατά του Ισραήλ

Νεκρός και δεύτερος πληροφοριοδότης για τα προβλήματα στα Boeing 737

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα