ΑΘΗΝΑ
08:43
|
05.05.2024
Μετά την Ράφα, η μόνη διέξοδος είναι τα σύνορα με την Αίγυπτο που κανείς δεν θέλει να διασχίσει αφού αυτό θα σημαίνει μόνιμο εκτοπισμό.
Αεροπορικά πλήγματα στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση σε νηπιαγωγείο στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, με τον συνολικό απολογισμό από τις αεροπορικές επιδρομές να ξεπερνά τους 24 νεκρούς, καθώς το Ισραήλ φαίνεται πως σχεδιάζει χερσαία εισβολή.

Παρά τις φήμες και συζητήσεις που κυκλοφορούν για κατάπαυση του πυρός, οι περισσότερο από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι, που έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη, είναι στα όρια της απελπισίας, καθώς δεν έχουν πού αλλού να πάνε. Μετά τη Ράφα, υπάρχουν μόνο τα σύνορα με την Αίγυπτο που δεν θέλουν να διασχίσουν καθώς φοβούνται έναν μόνιμο εκτοπισμό.

Αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης τις τελευταίες ώρες στην Χαν Γιουνίς, μεταξύ άλλων στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσαν οι παλαιστινιακές αρχές, το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους ακόμα 130 Παλαιστίνιοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 27.365, από τις 7 Οκτωβρίου. Ο αριθμός των τραυματιών εκτιμάται σε 66.630, ενώ οι απώλειες από την ισραηλινή πλευρά ενέρχονται σε 1.139 νεκρούς.

Παραπέρα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιους από το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με την Εταιρεία Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Η οργάνωση ανέφερε ότι οι συλλήψεις, οι οποίες στόχευαν κυρίως πρώην κρατούμενους, πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες στις πόλεις Καλκιλίγια και Ναμπλούς, αλλά και σε Τουλκαρέμ, Ραμάλα και Τζενίν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων, από τις 7 Οκτωβρίου σε 6.512.

Σύγχυση γύρω από τις πληροφορίες για διαπραγματεύσεις

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς στον Λίβανο δήλωσε χθες Σάββατο ότι η πλευρά της ηγεσίας της Λωρίδας της Γάζας, είναι ανοιχτή σε συνομιλίες για τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι είναι νωρίς να μιλάμε για νέα ανακωχή.

Η όλη συζήτηση κινείται γύρω από τις διαπραγματεύσεις με μεσολαβητές το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά σωφρονιστικά καταστήματα.

«Η Χαμάς επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρωτοβουλία (…) που θα τερματίσει τη βάρβαρη επίθεση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Οσάμα Χαμντάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό, τονίζοντας ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί από τους διαπραγματευτές δεν είναι συμφωνία, αλλά «πλαίσιο που πρέπει να μελετηθεί».

Αφού εξεταστεί διεξοδικά, «θα ανακοινώσουμε τη θέση μας, η οποία θα είναι βασισμένη (…) στη βούλησή μας να τερματιστεί το ταχύτερο δυνατό η επίθεση εναντίον του λαού μας», πρόσθεσε.

Πυρά κατά Μπάιντεν από τον ακροδεξιό Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ

Πυρά κατά του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εκτόξευσε ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου της Wall Street Journal.

Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, πρόσθεσε έναν ακόμα πονοκέφαλο στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «ασχολείται με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων» στη Γάζα, αντί να υποστηρίζει πλήρως την πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ.

Ο Γιαΐρ Λάπιντ, ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ισραήλ, αντέδρασε σχολιάζοντας μέσω X, ότι η κριτική του Μπεν-Γκβίρ αποτελεί άμεση επίθεση στους διεθνείς συμμάχους του Τελ Αβίβ και σαμποτάρει την πολεμική προσπάθεια, ενώ πρόσθεσε ότι θα καλέσει τον πρωθυπουργό, να «περιορίσει» τον Μπεν-Γκβίρ, παρότι όπως επεσήμανε, «ο ηγέτης της χώρας δεν μπορεί να ελέγξει κανέναν από τους εξτρεμιστές στην κυβέρνησή του».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Κούβα: Συγκέντρωση και διαδήλωση φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης

Κάιρο: καμιά συμφωνία δεν επετεύχθη μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Ελεύθερος αστυνομικός από τις ισραηλινές αρχές με παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών

Πάσχα και Θεολογία της Απελευθέρωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα