ΑΘΗΝΑ
15:36
|
20.05.2024
Προθεσμία έλαβαν τα 15 στελέχη της ΤΡΕΝΟΣΕ για να απολογηθούν, σχετικά με την μη υλοποίηση της σύμβασης 717.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών» το αίτημα 29 συγγενών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, για διακοπή των εργασιών της έως την ολοκλήρωση της σχετικής ανάκρισης από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας.

Κατά του αιτήματος ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ υπέρ της άμεσης διακοπής τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς, των Σπαρτιάτων, της Νίκης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να προηγηθεί η κλήση ουσιωδών μαρτύρων και, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση από την Εισαγγελία Λάρισας, τότε να διακοπούν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Λάζαρο Τσαβδαρίδη, το αίτημα δεν είναι συμβατό με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, διότι η εξεταστική επιτροπή είναι επιφορτισμένη, ως μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, να ελέγξει όλες τις ευθύνες που υπάρχουν. Όπως σημείωσε, ο ρόλος της εξεταστικής επιτροπής και της δικαστικής ανάκρισης είναι διακριτός, το υλικό της εξεταστικής διαβιβάζεται στον ανακριτή, ενώ τίποτα δεν εμποδίζει τη δικαιοσύνη να αποδώσει ευθύνες και εφόσον κρίνει να ζητήσει από τη Βουλή να ασκηθεί ποινική δίωξη και για πολιτικά πρόσωπα. Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης είπε ότι η εξεταστική επιτροπή της Βουλής στερείται αυτή τη στιγμή τα βασικά αποδεικτικά υλικά ώστε να εξακριβώσει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Σε εξώδικη δήλωσή τους, οι συγγενείς των θυμάτων είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τον χρόνο σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής και τον χρόνο διενέργειας των συνεδριάσεων, καθώς, όπως σημείωναν, αυτές οι συνθήκες άμεσα επηρεάζουν το πόρισμα που θα εκδοθεί.

«Είναι έντονη η εντύπωση που τείνει να γίνει πεποίθηση ότι δεν θα προκύψουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αντιθέτως διαβλέπουμε προσπάθεια συχνά δίχως νόημα διάχυσης πολιτικών ευθυνών διαφόρων πολιτικών προσώπων που διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργού του υπουργείου Μεταφορών. Διακρίνουμε μια τάση απόδοσης ποινικής ευθυνών σε μεμονωμένα μη πολιτικά πρόσωπα, τάση που προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. Δεν διαβλέπουμε καμία αξιόλογο προσπάθεια διερεύνησης ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων και ως εκ τούτου εκτιμούμε πως ελάχιστα πράγματα μπορεί να προσφέρει η εξεταστική επιτροπή στην ουσιαστική διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων» τονίζουν και καταλήγουν:

«Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και των συνταγματικά προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων σας».

Παράλληλα, απορρίφθηκε αίτημα των βουλευτών Νικόλαου Βρεττού του κόμματος Νίκη και του Κωνσταντίνου Φλώρου για παραπομπή του μεταβατικού επικεφαλής του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, στον εισαγγελέα για ψευδορκία.

Προθεσμία για τα 15 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν έλαβαν 15 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ που σήμερα πέρασαν την πόρτα του εφέτη ανακριτή που διερευνά την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, σύμφωνα με το larissanet.gr.

Και στους 15 έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών που τελέστηκε με πράξεις, ενέργειες και παραλείψεις και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής  βλάβης  και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

Πρόκειται για τρεις διευθύνοντες συμβούλους και 12 στελέχη – μέλη της Διεύθυνσης Έργων της ΕΡΓΟΣΕ από το 2016 μέχρι τη μέρα του συμβάντος, δηλαδή μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2023.

Και οι 15 αναμένεται να προσέλθουν για να καταθέσουν μετά την προθεσμία που έλαβαν, τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως τα στελέχη ελέγχονται για το ρόλο τους σχετικά με την μη υλοποίηση της σύμβασης 717, για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρεμλίνο: «Η ειδική επιχείρηση συνεχίζεται» παρά τη λήξη της θητείας Ζελένσκι

Τζούλιαν Ασάνζ: «Πράσινο φως» για νέα έφεση κατά της απόφασης έκδοσης

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Πενθήμερο πένθος στο Ιράν μετά τον θάνατο Ραϊσί- Ορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα