ΑΘΗΝΑ
23:34
|
27.04.2024
Εκατοντάδες πολίτες της Αϊτής διαδηλώνουν εναντίον της μη εκλεγμένης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί.
Οδοφράγματα από τις διαδηλώσεις στην Αϊτή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες κάτοικοι της Αϊτής βγήκαν στους δρόμους τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν για την μη εκλεγμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, η κυβέρνηση του οποίου έχει δει συμμαχίες βίαιων συμμοριών να επεκτείνουν τον έλεγχο σε όλο το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας και να εξαπλώνονται σε κοντινές περιοχές.

Η εθνική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει διαδηλωτές, οι οποίοι πυρπόλησαν λάστιχα αυτοκινήτων, γεμίζοντας τους δρόμους με σύννεφα γκρίζου καπνού.

Ο Ανρί ανέλαβε την εξουσία λίγο μετά τη δολοφονία του τελευταίου προέδρου της χώρας, Ζοβενέλ Μοΐζ, το 2021. Έκτοτε, ένα κενό εξουσίας επέτρεψε την άνοδο ισχυρών συμμοριών που έχουν συγκεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό γύρω από δύο κύριες συμμαχίες, το G9 και το G-Pep.

Οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών, αστυνομίας και πολιτοφυλακών είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αδιάκριτες δολοφονίες, ανεξέλεγκτη σεξουαλική βία, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα και εμπρησμούς.

«Ο Ανρί δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για τον πληθυσμό· η ανασφάλεια είναι παντού, οι δρόμοι έχουν καταστραφεί, κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει την καθημερινότητά του», δήλωσε στο Reuters ο διαδηλωτής Ντομινίκ Θελεμάκ.

Δεν είμαστε εδώ σήμερα για να κάνουμε πόλεμο εναντίον του Αριέλ Ανρί για να τον αντικαταστήσουμε με κάποιον άλλο. Είμαστε εδώ σήμερα για να κάνουμε πόλεμο ενάντια στο σύστημα, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων νωρίτερα φέτος εκτίμησε ότι περίπου 300.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εσωτερικά λόγω της βίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι 170.000 παιδιά εκτοπίζονται στο εσωτερικό και σχεδόν ο μισός πληθυσμός πεινάει καθώς η σύγκρουση εμποδίζει τα τρόφιμα, τη βοήθεια και τους ανθρώπους να μετακινηθούν σε όλη τη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα