Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες όλο ένα και αυξάνονται, με τους Ισπανούς αγρότες να βγαίνουν και αυτοί στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για το υψηλό κόστος παραγωγής, τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αλλά και τον άνισο ανταγωνισμό που αυτοί δημιουργούν, με τα προϊόντα που παράγονται σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την Τρίτη, οι διαμαρτυρόμενοι βγήκαν στους δρόμους των αγροτικών περιοχών στο βόρειο τμήμα της Ισπανίας, πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας οδηγώντας τρακτέρ, χτυπώντας κόρνες, κυματίζοντας ισπανικές σημαίες και κραδαίνοντας πλακάτ. Σε αρκετές περιοχές απέκλεισαν δρόμους με τα τρακτέρ τους.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν επίσης στη βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας, στη νότια περιοχή της Ανδαλουσίας, αλλά και στα δυτικά, στην περιοχή Εξτρεμαδούρα.
Οι κινητοποιήσεις φαίνεται πως θα ενταθούν, μιας και ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Μαδρίτη.
Όπως και οι συνάδελφοί τους στην Γερμανία, την Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία και Ελλάδα, οι Ισπανοί απαιτούν περισσότερη ευελιξία από μεριάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τους περιορισμούς, αυστηρότερους ελέγχους στα προϊόντα τρίτων χωρών και περισσότερη βοήθεια από την κυβέρνησή τους.
Σύμφωνα με τους ίδιους, οι κανονισμοί που αποτελούν μέρος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ) της ΕΕ, μαζί με το υψηλό κόστος καυσίμων και ενέργειας, καθιστούν το έργο τους μη βιώσιμο. Δηλώνουν πως το κόστος των καυσίμων, των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων έχει εκτοξευτεί, ενώ οι ίδιοι παλεύουν να κρατήσουν τις τιμές των προϊόντων τους προσιτές.
Διαμαρτυρόμενοι Γάλλοι αγρότες κατηγόρησαν τους Ισπανούς παραγωγούς την περασμένη εβδομάδα, πως δεν τηρούσαν πλήρως τους κανόνες της ΕΕ. Μάλιστα, η Γαλλίδα πρώην υπουργός, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, προκάλεσε διαμάχη, υποστηρίζοντας ότι οι ισπανικές βιολογικές ντομάτες ήταν «ψευδείς βιολογικές», προκαλώντας αντιδράσεις από μεριάς της ισπανικής βιομηχανίας τροφίμων και γεωργίας.
Η παραγωγοί τις Ισπανίας δέχτηκαν επίσης βαρύ πλήγμα από την ξηρασία. Πολλές περιοχές της χώρας δεν έχουν δει κανονικά επίπεδα βροχής τους τελευταίους μήνες, γεγονός που επηρεάζει τη συγκομιδή. Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, αλλά οι τιμές έχουν αυξηθεί λόγω της χαμηλής παραγωγής. Την περασμένη εβδομάδα, η Καταλονία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω τριετούς ξηρασίας, τη μεγαλύτερης που έχει καταγραφεί.
Στην Ιταλία, οι αγρότες συγκεντρώνονται από βορρά προς νότο εδώ και μια εβδομάδα, διαμαρτυρόμενοι επίσης για τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ σχεδιάζουν να κατευθυνθούν στη Ρώμη στο τέλος αυτής της εβδομάδας.