ΑΘΗΝΑ
12:54
|
22.11.2024
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο τα στρατεύματά του σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους στη Χαν Γιούνις. Συνομιλίες Μπλίνκεν με Νετανιάχου για ανακωχή.
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο τα στρατεύματά του σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Οι στρατιώτες υποστηρίζουν πως εντόπισαν επίσης μεγάλες ποσότητες όπλων και νέες σήραγγες στην περιοχή, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση.

Πράγματι, τουλάχιστον 107 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 143 τραυματίστηκαν μεταξύ Δευτέρας και Τρίτης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα σε 27.585 από την Τρίτη.

Τοπικές πηγές ανέφεραν την Τρίτη ότι έξι άμαχοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς που στόχευσαν το όχημά τους στη συνοικία Khirbat al-Adas στην πόλη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης δήλωσε την Τρίτη ότι το νοσοκομείο αλ-Αμάλ στη Χαν Γιούνις, το οποίο βρισκόταν υπό ισραηλινή πολιορκία για δύο εβδομάδες, δέχτηκε βίαιο βομβαρδισμό και συνεχείς πυροβολισμούς, που οδήγησαν σε ρίψη θραυσμάτων στο νοσοκομείο.

Η ανθρωπιστική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών OCHA ανέφερε ότι από τον Ιανουάριο, η ικανότητα των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας να έχουν πρόσβαση σε ανθρώπους που έχουν απόλυτη ανάγκη στη Γάζα επιδεινώθηκε. Από τις 61 προγραμματισμένες αποστολές στα βόρεια της Γάζας, οι 10 διευκολύνθηκαν από το Ισραήλ και οι 34 δεν είχαν πρόσβαση.

Από το Σάββατο, η UNRWA εκτιμά ότι περίπου το 75 τοις εκατό του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων, περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς παιδιά, είναι εκτοπισμένοι.

Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν για να συζητήσει ενδεχόμενη ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας

Στο Ισραήλ βρίσκεται σήμερα (7/2) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία, με απώτερο στόχο να ασκήσει πιέσεις για την κήρυξη νέας ανακωχής, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

Η επίσκεψή του γίνεται την ημέρα που ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας εισέρχεται στον πέμπτο μήνα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε πέντε μήνες, πέντε περιοδείες στη Μέση Ανατολή για τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: την Τρίτη (6/2) βρισκόταν στην Αίγυπτο και στο Κατάρ, τις δυο χώρες που έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, προτού το αεροσκάφος του φθάσει στο Τελ Αβίβ το βράδυ.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε νωρίτερα την Τρίτη (6/2) πως έστειλε απάντηση, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες γι’ αυτήν, στο Κάιρο και στη Ντόχα, αφού εξέτασε την πρόταση για τη νέα ανακωχή που καταρτίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων στις οποίες συμμετείχαν ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και αντιπρόσωποι των αρχών του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο κ. Μπλίνκεν ενημερώθηκε για την απάντηση της Χαμάς από τον εμίρη του Κατάρ όταν συναντήθηκαν στη Ντόχα.

Κατά πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, η πρόταση προβλέπει τρεις φάσεις, με την πρώτη να περιλαμβάνει ανακωχή με διάρκεια έξι εβδομάδων, την απελευθέρωση 200 ως 300 παλαιστίνιων φυλακισμένων και σε αντάλλαγμα 35 ως 40 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, καθώς επίσης και την είσοδο καθημερινά στον θύλακο 200 ως 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο Μοχάμεντ μπιν Άμπντουλ Ραχμάν Αλ Θάνι, δήλωσε «αισιόδοξος» και χαρακτήρισε «συνολικά θετική» την απάντηση της Χαμάς, προσθέτοντας πως περιέχει «ορισμένα σχόλια».

Κοινή ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της Μοσάντ αναφέρει πως η απάντηση της Χαμάς «διαβιβάστηκε» από το Κατάρ στην υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ, που τη «μελετά διεξοδικά».

Ο κ. Νετανιάχου αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον κ. Μπλίνκεν σήμερα, ακριβώς τέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα της σύρραξης..

Η ανησυχία για τη Ράφα εντείνεται

Καθώς το αεροσκάφος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προσγειωνόταν στο Τελ Αβίβ, οι βομβαρδισμοί και οι μάχες μαίνονταν λιγότερα από εκατό χιλιόμετρα νοτιότερα, κυρίως στις πόλεις Χαν Γιουνίς και Ράφα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, ολόκληρες συνοικίες έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια εξαιτίας των ακατάπαυστων ισραηλινών βομβαρδισμών και τουλάχιστον 1,7 εκατ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η Ράφα, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, πόλη 270.000 κατοίκων προπολεμικά, πλέον φιλοξενεί 1,3 εκατ. εκτοπισμένους από άλλους τομείς της Λωρίδας της Γάζας, με άλλα λόγια πάνω από τον μισό πληθυσμό της (2,4 εκατ.), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η πόλη αυτή αναμένεται να μετατραπεί στον επόμενο στόχο του ισραηλινού στρατού. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ο Γιοάβ Γκάλαντ —αναμένεται και αυτός να συναντηθεί σήμερα με τον κ. Μπλίνκεν— διεμήνυσε πως οι δυνάμεις του προσεχώς θα φθάσουν σε τοποθεσίες όπου δεν έχουν δράσει ακόμη, «ως το τελευταίο οχυρό της Χαμάς, δηλαδή τη Ράφα».

«Ο Νετανιάχου απειλεί να εισβάλλει στη Ράφα με πρόσχημα την παρουσία της Χαμάς (…) Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει παρά αφού θα έχει εξαλείψει τον λαό της Γάζας», φοβάται ο Ράεντ αλ Μπαρντάνι, 32χρονος εκτοπισμένος.

Η πιθανή «εντατικοποίηση των εχθροπραξιών στη Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες ζωών αμάχων μεγάλης κλίμακας. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε εντός των δυνάμεών μας για να αποφευχθεί», υπογράμμισε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Κίνα ζητά αυτοσυγκράτηση μετά την ανταλλαγή επιθέσεων Ρωσίας-Ουκρανίας

Μήνυση Λινού κατά Πολάκη εν μέσω εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα