ΑΘΗΝΑ
00:45
|
06.05.2024
Ο Φίλιπ Μέρτενς, εμπορικός πιλότος της Susi Air, αιχμαλωτίστηκε από ένοπλους μαχητές στην ταραγμένη επαρχία της Ινδονησίας εδώ και έναν χρόνο.
Ο αιχμάλωτος Φίλιπ Μέρτενς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νέα Ζηλανδία ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του πιλότου Φίλιπ Μέρτενς που συνελήφθη αιχμάλωτος από μαχητές στην ταραγμένη επαρχία της Παπούα της Ινδονησίας πριν από ένα χρόνο.

Ο Μέρτενς, ο οποίος πετούσε με ένα αεροπλάνο με ένα έλικα για την Susi Air της Ινδονησίας, απήχθη από το αεροσκάφος του στις 7 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους από μια ομάδα μαχητών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού της Δυτικής Παπούας (TPN-PB) που είπε ότι θα απελευθερωνόταν μόνο εάν δοθεί στην Παπούα η ανεξαρτησία της.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον περιφερειακό διοικητή Ελίας Κογκόγια, δημοσίευσε αργότερα εικόνες και βίντεο που δείχνουν τον Μέρτενς να περικυκλώνεται από αντάρτες –μερικοί οπλισμένοι με όπλα και άλλοι με τόξα και βέλη– σε απομακρυσμένες δασικές περιοχές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας Ουίνστον Πίτερς είπε ότι ο Νεοζηλανδός παρείχε «ζωτικές αεροπορικές συνδέσεις και προμήθειες σε απομακρυσμένες κοινότητες» τη στιγμή που απήχθη.

«Προτρέπουμε σθεναρά όσους κρατούν τον Φίλιπ να τον απελευθερώσουν αμέσως και χωρίς βλάβη. Η συνεχιζόμενη κράτηση του δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός», είπε ο Πίτερς σε δήλωση για τον εορτασμό ενός έτους από τη σύλληψη του πιλότου.

Το περιστατικό στην απομακρυσμένη υψίπεδη περιοχή της Nduga, μια από τις πιο ανήσυχες περιοχές της επαρχίας, τράβηξε την προσοχή σε μια από τις λιγότερο γνωστές και μακροχρόνιες συγκρούσεις στον κόσμο.

Η Παπούα, της οποίας οι κάτοικοι είναι εθνικά Μελανήσιοι, καταλαμβάνει το δυτικό μισό του νησιού της Νέας Γουινέας –μόλις 200 χιλιόμετρα (124 μίλια) βόρεια της Αυστραλίας– και μοιράζεται χερσαία σύνορα με την Παπούα Νέα Γουινέα (PNG).

Μια μάχη για την ανεξαρτησία βρίσκεται σε εξέλιξη από τότε που η Ινδονησία ανέλαβε τον έλεγχο της πλούσιας σε πόρους πρώην ολλανδικής αποικίας μετά από ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα το 1969.

Ο Πίτερς είπε ότι η Νέα Ζηλανδία εργαζόταν με τις ινδονησιακές αρχές και άλλους για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης του Μέρτενς. Αυτός και ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας Ρέτνο Μαρσούντι συζήτησαν την περίπτωση του πιλότου σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη.

Επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής, είπε. «Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει καμία δικαιολογία για ομηρεία».

Η δήλωση του Πίτερς ήρθε αφότου το TPN-PB, η ένοπλη πτέρυγα του Κινήματος της Ελεύθερης Παπούα (OPM), είπε ότι ζήτησαν από τον Κογκόγια να απελευθερώσει τον Mehrtens, αν και δεν έδωσαν χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

«Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στην απελευθέρωση με βάση την ανθρωπιά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του TPN-PB, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

«Πιστεύαμε ότι οι περισσότεροι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Παπούα», πρόσθεσε. «Δεν θέλουμε να κατηγορηθούμε από τη διεθνή κοινότητα εάν ο πιλότος πεθάνει ενώ κρατείται όμηρος από τα μαχητικά μας».

Ο Πίτερς είπε ότι ο Μέρτενς μπόρεσε να επικοινωνήσει με κάποιους φίλους και την οικογένειά του πριν από τα Χριστούγεννα και τους είχε διαβεβαιώσει ότι ήταν καλά.

Η Νέα Ζηλανδία «εξερευνούσε όλες τις λεωφόρους» για να φέρει τον πιλότο στο σπίτι, πρόσθεσε.

Η Ινδονησία ανέπτυξε αστυνομία και στρατιώτες στην περιοχή των ορεινών περιοχών σε μια προσπάθεια να σώσει τον Μέρτενς λίγο μετά την αιχμαλωσία του και έκτοτε έχουν σημειωθεί αρκετές συγκρούσεις.

Οι ξένοι, συμπεριλαμβανομένων ξένων δημοσιογράφων, διεθνών οργανισμών και διπλωματών απαιτούν ειδική άδεια από την Τζακάρτα για να επισκεφθούν την περιοχή, η οποία είναι η τοποθεσία ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού και χαλκού στον κόσμο.

Υπήρξε έξαρση της βίας στην Παπούα από το 2018, όταν οι αντάρτες σκότωσαν 24 Ινδονήσιους άνδρες που έχτιζαν έναν μεγάλο νέο δρόμο για να συνδέσει την ακτή με τα υψίπεδα.

Οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν εκφράσει ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα