ΑΘΗΝΑ
19:30
|
30.04.2024
Η πρόταση προβλέπει τρεις φάσεις εκεχειρίας, 45 ημερών η καθεμία και έρχεται ως απάντηση στη πρόταση που παρουσίασε το Ισραήλ πριν από δύο εβδομάδες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα νέο σχέδιο ανακωχής τριών σταδίων παρουσίασε η Χαμάς αργά την Τρίτη, μέσω Κατάρ, ως απάντηση στο σχέδιο εκεχειρίας που κατέθεσε το Ισραήλ. Οι όροι που έθεσε η παλαιστινιακή οργάνωση για παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας δεν ευχαρίστησαν την ισραηλινή πλευρά και φαίνεται πως θα απορριφθεί, αν και ακόμη η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα.

Σύμφωνα με έγγραφο που έφτασε στο Reuters, οι Παλαιστίνιοι μαχητές προτείνουν την ανταλλαγή των εναπομεινάντων Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου, με 1.500 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους του Ισραήλ, την εξασφάλιση της ανοικοδόμησης της Γάζας, την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και την ανταλλαγή σορών και λειψάνων μεταξύ των δύο πλευρών.

Η πρόταση προβλέπει τρεις φάσεις εκεχειρίας, 45 ημερών η καθεμία. Έρχεται ως απάντηση στη πρόταση που παρουσίασε το Ισραήλ πριν από δύο εβδομάδες, για εκεχειρία έξι εβδομάδων και σταδιακή απελευθέρωση των εκτιμώμενων 130 Ισραηλινών που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.

Στο σχέδιο της Χαμάς, όλες οι γυναίκες όμηροι, οι άνδρες κάτω των 19 ετών, οι ηλικιωμένοι και άρρωστοι θα απελευθερώνονταν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των 45 ημερών, σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά από τις ισραηλινές φυλακές. Οι υπόλοιποι άνδρες όμηροι θα απελευθερώνονταν κατά τη δεύτερη φάση και οι σοροί θα ανταλλάσσονταν στην τρίτη φάση

Η εκεχειρία θα αυξήσει επίσης τη ροή τροφίμων και άλλης βοήθειας προς τους 2,3 εκατομμύρια αμάχους της Γάζας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Συγκεκριμένα, η παλαιστίνιοι μαχητές ζητούν την είσοδο τουλάχιστον 500 φορτηγών, τα οποία θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα καθημερινά σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Ακόμα, απαιτούν την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στους τόπους διαμονής τους, την εγγύηση της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ της βόρειας και της νότιας πλευράς της Λωρίδας της Γάζας και το άνοιγμα των συνοριακών διελεύσεων.

Απαιτούν επίσης να επιτραπεί η ανέγερση τουλάχιστον 60.000 προσωρινών κατοικιών και την είσοδο 200.000 σκηνών στον παλαιστινιακό θύλακα κατά την πρώτη φάση.

Επιπροσθέτως, ζητούν την έγκριση για ένα σχέδιο ανακατασκευής κατεστραμμένων κατοικιών, οικονομικών και δημόσιων εγκαταστάσεων, εντός τριών ετών. Τέλος, απαιτούν να παύσουν οι εισβολές των ισραηλινών εποίκων στο Τζαμί Αλ Άκσα.

Μέχρι το τέλος της εκεχειρίας, διάρκειας σχεδόν πέντε μηνών, η Χαμάς φιλοδοξεί να φτάσει σε συμφωνία που θα φέρει το τέλος του πολέμου.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη σχολιάσει δημοσίως τις λεπτομέρειες της πρότασης της Χαμάς, αλλά αρκετοί ανώνυμοι αξιωματούχοι είπαν στα τοπικά ΜΜΕ ότι η πρόταση της Χαμάς να τερματιστεί ο πόλεμος ήταν «ανέφικτη». Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο ισραηλινό Channel 12: «Η ουσία της απάντησης της Χαμάς είναι πως αρνούνται να έρθουν σε συμφωνία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σχολίασε επίσης την αντιπρόταση της Χαμάς, λέγοντας: «Υπήρξε απάντηση από τη Χαμάς, αλλά φαίνεται να είναι λίγο υπερβολική… Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή».

Υπενθυμίζεται πως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθεί η ολοκληρωτική εξάλειψη της Χαμάς.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Ο Πέδρο Σάντσεθ πάλι ξαναγεννιέται από τις στάχτες του;

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

ΜέΡΑ25 για ίδρυση ακροδεξιού σωματείου στη Θεσσαλονίκη: «Ούτε να το σκέφτεστε!»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα