Αντιμέτωπος με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανώς να βρεθεί ο Αμερικανός δημοσιογράφος και πρώην παρουσιαστής του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, εξαιτίας της συνέντευξης που πήρε από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δηλώσεις πρώην και νυν μελών του Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίες θυμίζουν εποχές μακαρθισμού.
Ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής πιθανώς να βρεθεί σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε σε συνέντευξη στο Newsweek ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός και νυν ευρωβουλευτής, Γκι Φερχόφστατ.
Ο Φερχόφστατ -ο οποίος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να διερευνήσει το ενδεχόμενο επιβολής «ταξιδιωτικής απαγόρευσης» στον Κάρλσον– περιέγραψε τον Αμερικάνο δημοσιογράφο ως «φερέφωνο» του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του Ρώσου προέδρου, προσθέτοντας: «Εφόσον ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου και η Ε.Ε. επιβάλει κυρώσεις σε όλους όσους τον βοηθούν σε αυτή την προσπάθεια, φαίνεται λογικό να εξετάσει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης την υπόθεσή του [Κάρλσον]».
Ο Λουίς Γκαρικάνο, πρώην ευρωβουλευτής, δήλωσε στο Newsweek ότι συμφωνεί με τη στάση του Βερχόφσταντ. «Δεν είναι πλέον δημοσιογράφος, αλλά ένας προπαγανδιστής για το πιο ειδεχθές καθεστώς σε ευρωπαϊκό έδαφος, το οποίο είναι και το πιο επικίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλειά μας», ανέφερε ο Γκαρικάνο.
«Πρώτα από όλα, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Πούτιν δεν είναι απλώς πρόεδρος μιας επιτιθέμενης χώρας, αλλά καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου», ανέφερε ο ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Ούρμας Πάετ.
«Ο Κάρλσον θέλει να δώσει βήμα σε κάποιον που κατηγορείται για εγκλήματα γενοκτονικού χαρακτήρα – αυτό είναι λάθος. Εάν ο Πούτιν έχει κάτι να πει, πρέπει να το πει ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ταυτόχρονα, ο Κάρλσον δεν είναι πραγματικός δημοσιογράφος αφού έχει εκφράσει ξεκάθαρα τη συμπάθειά του για το ρωσικό καθεστώς και τον Πούτιν και απαξιώνει συνεχώς την Ουκρανία, το θύμα της ρωσικής επιθετικότητας».
«Για μια τέτοια προπαγάνδα, ενός εγκληματικού καθεστώτος, θα μπορούσε κάποιος να καταλήξει στη λίστα των κυρώσεων. Αυτό αφορά πρωτίστως την απαγόρευση ταξιδιών σε χώρες της Ε.Ε.», τόνισε ο Πάετ.
Η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EAS) είναι ο διπλωματικός βραχίονας του μπλοκ, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική. Για να προστεθεί ένα άτομο στον κατάλογο των κυρώσεων της Ε.Ε., πρέπει να προσκομιστούν αποδεικτικά στοιχεία στην EAS προς εξέταση. Εάν κριθούν επαρκής, τότε η υπηρεσία παρουσιάσει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το όργανο που αποτελείται από τους ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης, το οποίο και θα αποφασίσει για την επιβολή ή μη των κυρώσεων.
Η συνέντευξη του Τάκερ Κάρλσον θα είναι η πρώτη συνέντευξη του Ρώσου προέδρου σε δυτικό μέσο, από την έναρξη της επιχείρησης ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Εξηγώντας το κίνητρό του για τη συνέντευξη, ο δημοσιογράφος δήλωσε την Τρίτη: «Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν ιδέα γιατί ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία ή ποιοι είναι οι στόχοι του».
«Δεν βρισκόμαστε εδώ επειδή αγαπάμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν…Δεν σας ενθαρρύνουμε να συμφωνήσετε με αυτά που μπορεί να πει ο Πούτιν σε αυτή τη συνέντευξη, αλλά σας προτρέπουμε να την παρακολουθήσετε. Πρέπει να ξέρετε όσο περισσότερα μπορείτε».
«Οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν όσα περισσότερα μπορούν για έναν πόλεμο στον οποίο εμπλέκονται και εμείς έχουμε το δικαίωμα να τους το πούμε», τόνισε ο Κάρλσον, προσθέτοντας ότι ζήτησε επίσης συνέντευξη από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι .
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι η συνέντευξη είχε ήδη πραγματοποιηθεί. «Η θέση του είναι διαφορετική από τις άλλες», είπε ο Πεσκόφ για τον Κάρλσον την Τετάρτη. «Δεν είναι σε καμία περίπτωση φιλορωσική, δεν είναι φιλοουκρανική, είναι φιλοαμερικανική, αλλά τουλάχιστον έρχεται σε αντίθεση με τη θέση των παραδοσιακών αγγλοσαξονικών μέσων ενημέρωσης».