ΑΘΗΝΑ
12:14
|
02.05.2024
Οι Σουηδοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις έρευνες για την δολιοφθορά στους αγωγούς, χωρίς να έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν κανέναν ύποπτο.
οι ΗΠΑ εκτελούσαν υποβρύχιες επιχειρήσεις στη Βαλτική Θάλασσα για μήνες πριν από τις εκρήξεις, τονίζει ο Αμερικανός δημοσιογράφος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη βεβαιότητά του ότι τόσο η Σουηδία όσο και η Δανία γνώριζαν τι συνέβαινε με τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream όπως και το ποιος κρύβεται πίσω από τη δολιοφθορά, εξέφρασε ο Αμερικανός δημοσιογράφος Σίμουρ Χερς, ο οποίος είχε πρώτος αποκαλύψει την αμερικανική εμπλοκή στην υπόθεση.

Την ώρα που οι Σουηδοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις έρευνες για τις εκρήξεις, χωρίς να έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν κανέναν ύποπτο, για τη δολιοφθορά που τάραξε τον πλανήτη τον Σεπτέμβριο του 2022, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος, αναφέρει ότι «η απόφαση να ολοκληρώσουν την έρευνα μπορεί να προήλθε από το γεγονός, όπως μού ανέφεραν πηγές, ότι ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι κατάλαβαν ακριβώς τι συνέβαινε».

Σε μια δήλωσή του, ο Σουηδός ανώτατος εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι Σουηδοί πολίτες συμμετείχαν στην επίθεση, η οποία έλαβε χώρα σε διεθνή ύδατα, αλλά σύμφωνα με τον Χερς, τόσο η Στοκχόλμη όσο και η Κοπεγχάγη γνώριζαν ότι «οι ΗΠΑ εκτελούσαν υποβρύχιες επιχειρήσεις στη Βαλτική Θάλασσα για μήνες πριν από τις εκρήξεις».

Επιπλέον, συνεχίζει γράφοντας στο ιστολόγιό του στο Substack, «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στους δεκαέξι μήνες που πέρασαν από την καταστροφή των αγωγών, έχει αναθέσει σε εμπειρογνώμονές να διεξάγουν έρευνα, ενώ ούτε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το να αποδοθούν ευθύνες».

Ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνολυ Ντμίτρι Πεσκόφ,, από την πλευρά του, χαρακτήρισε αξιοσημείωτη την ανακοίνωση της Σουηδίας για την παύση της έρευνας.

«Έχουν δημοσιευτεί πολλές πληροφορίες για το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από όσα συνέβησαν, οπότε φυσικά η απόφαση είναι αξιοσημείωτη. Και είναι αξιοσημείωτο ότι σταμάτησε με αυτόν τον τρόπο», είπε.

«Φυσικά, πρόκειται για δολιοφθορά κατά κρίσιμων διεθνών υποδομών, η οποία δεν μπορεί να μείνει χωρίς να ταυτοποιηθούν όσοι ήταν πίσω από αυτήν, όσοι την σχεδίασαν και όσοι την εκτέλεσαν», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του, χθες Τρίττη, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι, από την πλευρά της, η Γερμανία έχασε ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, καθώς στην κοινοπραξία διαχείρισης των αγωγών Nord Stream συμμετείχαν γερμανικές εταιρείες που συμμετείχαν στην κοινοπραξία. «Θα είναι ενδιαφέρον το πόσο σχολαστικά θα προσεγγίσουν οι γερμανικές αρχές αυτήν την έρευνα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η Nord Stream AG ανέφερε «πρωτοφανή ζημιά» σε τρία σημεία των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου του συστήματος Nord Stream που μετέφεραν ρωσικό αέριο στη Γερμανία. Αργότερα, Σουηδοί σεισμολόγοι δήλωσαν ότι εντόπισαν δύο ρήγματα από εκρήξεις στους αγωγούς. Μετά το περιστατικό, η ρωσική γενική εισαγγελία άνοιξε υπόθεση με την κατηγορία της διεθνούς τρομοκρατίας. Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία ξεκίνησαν τις δικές τους εθνικές έρευνες, αλλά αρνήθηκαν κοινή έρευνα ή κοινοποίηση των στοιχείων που διέθεταν στη Μόσχα.

Στις 8 Φεβρουαρίου του 2023, ο Σίμουρ Χερς δημοσίευσε ένα άρθρο που ισχυριζόταν, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές, ότι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά στους αγωγούς υπό την κάλυψη της άσκησης BALTOPS τον Ιούνιο του 2022 και ότι οι Νορβηγοί ενεργοποίησαν τις βόμβες τρεις μήνες αργότερα.

Οι New York Times ανέφεραν αργότερα, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι η πράξη δολιοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου θα μπορούσε να είχε διαπραχθεί από μια «φιλοουκρανική ομάδα» που ενεργούσε ανεξάρτητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα