ΑΘΗΝΑ
16:04
|
27.04.2024
Το ελικόπτερο που μετέφερε τον 74χρονο Σεμπαστιάν Πινέρα και άλλους τρεις, έπεσε σε λίμνη στη νότια Χιλή. Οι υπόλοιποι επιβάτες επέζησαν.
Ο πρώην πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα πέθανε σε συντριβή ελικοπτέρου την Τρίτη, βυθίζοντας στο πένθος τη χώρα που ηγήθηκε για δύο θητείες, με συλλυπητήρια μηνύματα να έχουν σταλεί από ηγέτες σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πινέρα, 74 ετών και άλλους τρεις, έπεσε σε λίμνη στη νότια Χιλή. Ο θάνατος του πρώην προέδρου διαπιστώθηκε λίγο μετά την άφιξη του προσωπικού διάσωσης στο σημείο. Οι άλλοι τρεις επιβάτες επέζησαν.

Δύο πηγές είπαν στο Reuters ότι ο Πινιέρα ήταν ο πιλότος, αν και οι αξιωματούχοι δεν το έχουν επιβεβαιώσει, όπως ούτε και τον προορισμός του ελικοπτέρου.

Ο Πινιέρα συχνά περνούσε τα καλοκαίρια του Νοτίου Ημισφαιρίου κοντά στις γραφικές λίμνες που βρίσκονται στο νότο της Χιλής, και συχνά οδηγούσε το δικό του ελικόπτερο.

Ο πρόεδρος Γκάμπριελ Μπόριτς κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την κρατική κηδεία την Παρασκευή για τον πρώην ηγέτη, ο οποίος υπηρέτησε δύο μη συνεχόμενες θητείες μεταξύ 2010 και 2022.

Η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τόχα δήλωσε ότι η σορός του πρώην προέδρου ανασύρθηκε από τη λίμνη, κοντά στην πόλη Λάγκο Ράνκο.

«Τον θυμόμαστε για τον τρόπο που αφιέρωσε τη ζωή του στις δημόσιες υπηρεσίες», είπε η Τόχα.

Ο Πινιέρα ήταν ίσως περισσότερο γνωστός στο εξωτερικό για τον ρόλο του που επέβλεπε τη θεαματική διάσωση 33 ανθρακωρύχων το 2010 που είχαν παγιδευτεί κάτω από την έρημο Ατακάμα. Το γεγονός έκανε παγκόσμια αίσθηση στα μέσα ενημέρωσης και ήταν το θέμα μιας ταινίας του 2014, με τίτλο “The 33”.

Στη Χιλή, ήταν γνωστός ως ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας του οποίου η πρώτη θητεία ενισχύθηκε από την ταχεία οικονομική ανάπτυξη, αλλά ο οποίος συχνά θεωρούνταν ότι δεν είχε επαφή με την ταχέως μεταβαλλόμενη κοινωνία της χώρας.

Και οι δύο προεδρίες του αμαυρώθηκαν από συχνές διαμαρτυρίες – φοιτητών που απαιτούσαν εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην πρώτη θητεία, και ευρύτερες και συχνά βίαιες διαμαρτυρίες κατά της ανισότητας στη δεύτερη θητεία του που έληξε με την υπόσχεση της κυβέρνησης να συντάξει νέο σύνταγμα.

Μετά την αποχώρησή του από την προεδρία, ο Πινιέρα παρέμεινε ενεργός στην πολιτική, μιλώντας για ζητήματα όπως η προσπάθεια σύνταξης νέου συντάγματος -που τελικά απέτυχε- και υποστηρίζοντας συντηρητικούς πολιτικούς στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Αργεντινού προέδρου Χαβιέρ Μιλέι.

Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι εξέφρασε τη θλίψη του για την είδηση του θανάτου του Πινέρα. «Ήταν καλός άνθρωπος, αφοσιωμένος όσο κανένας άλλος στη Χιλή και στις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας στη Λατινική Αμερική», είπε.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα