ΑΘΗΝΑ
02:42
|
28.04.2024
Τα φορτηγά τροφίμων τις τελευταίες εβδομάδες δέχονται τακτικά πεινασμένα πλήθη, προτού προλάβουν να φτάσουν στα νοσοκομεία, στα οποία κατευθύνονται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από οξύ υποσιτισμό πάσχει 1 στα 10 παιδιά της Γάζας κάτω των 5 ετών, γεγονός που οφείλεται στις επιθέσεις του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών από μετρήσεις των άνω άκρων, που δείχνουν τη μείωση σωματικής μάζας.

Οι προμήθειες τροφίμων από τις οποίες εξαρτάται η Γάζα έχουν συρρικνωθεί σε σχέση με το προπολεμικό τους επίπεδο και οι εργαζόμενοι στον τομέα της αρωγής ανέφεραν ορατά σημάδια λιμού, ειδικά σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής Γάζας, οι οποίες έχουν πληγεί σκληρότερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Η μέτρηση της περιμέτρου του βραχίονα σε χιλιάδες μικρά παιδιά και βρέφη έδειξε ότι το 9,6% πάσχουν από οξύ υποσιτισμό, με το ποσοστό να είναι αυξημένο κατά περίπου 12 φορές σε σχέση με τα επίπεδα προ του πολέμου, σύμφωνα με σημείωμα του γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Στη βόρεια Γάζα, το ποσοστό είναι 16,2%, δηλαδή ένα στα έξι παιδιά.

Τα φορτηγά τροφίμων τις τελευταίες εβδομάδες δέχονται τακτικά πεινασμένα πλήθη, προτού προλάβουν να φτάσουν στα νοσοκομεία προς τα οποία κατευθύνονται, σύμφωνα με εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η φιλανθρωπική οργάνωση ActionAid είπε ότι ορισμένοι απελπισμένοι κάτοικοι της Γάζας τρώνε χορτάρια. «Κάθε άτομο στη Γάζα είναι πλέον πεινασμένο και οι άνθρωποι έχουν μόλις 1,5 έως 2 λίτρα μη ασφαλούς νερού την ημέρα για να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους», ανέφερε.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Islamic Relief, επικαλούμενη μέλος του προσωπικού της στη Γάζα, δήλωσε: «Τα παιδιά μου και εγώ δεν τρώμε φρούτα ή λαχανικά εδώ και μήνες και άνθρωποι σκοτώνονται όταν προσπαθούν να συναντήσουν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνουν από τον ΟΗΕ».

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε ψωμί με αποξηραμένο καλαμπόκι που παλαιότερα χρησιμοποιούσαμε ως ζωοτροφή, καθώς το αλεύρι είναι εξαιρετικά σπάνιο… Και είμαστε σχετικά τυχεροί σε σύγκριση με τους περισσότερους ανθρώπους, που δεν έχουν απολύτως τίποτα». 

Ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός Project HOPE δήλωσε ότι περίπου το 15% των εγκύων που είχε αξιολογήσει στην κλινική της πόλης Ντέιρ αλ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα την περασμένη εβδομάδα ήταν υποσιτισμένες.

Ανέφερε επίσης αύξηση της αναιμίας ή της έλλειψης σιδήρου, η οποία μπορεί να αυξήσει τους πρόωρους τοκετούς και την αιμορραγία μετά τον τοκετό.

Ο Δρ Santosh Kumar, ο οποίος επέστρεψε από τη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι αυτός και η ομάδα του είχαν περιοριστεί σε ένα γεύμα την ημέρα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της Γάζας.

«Οι άνθρωποι λιμοκτονούν, τους έχουν στερήσει την αξιοπρέπεια», δήλωσε στο Reuters και μετέφερε λόγια που άκουσε από κατοίκους της Γάζας: «Οι νεκροί είναι πιο τυχεροί».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα