ΑΘΗΝΑ
04:10
|
05.05.2024
Οι επιζήσαντες κατονομάζουν αυτά τα πρόσωπα ως υπεύθυνα για διάπραξη κακουργήματος.
Ελληνική αποστολή στη Λιβύη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπόμνημα στην Εισαγγελία Στρατοδικείου Αθηνών κατέθεσαν οι επιζήσαντες από την αποστολή στη Λιβύη, στην οποία σκοτώθηκαν 5 μέλη της αποστολής. Οι επιζήσαντες ζητούν την κακουργηματική δίωξη του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, και 6 ακόμη αξιωματικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, οι επιζήσαντες της αποστολής, ζητούν δίωξη, εκτός του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του τότε υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχου Φραγκίσκο Λελούδα, του τότε διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και νυν αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτριου Χούπη, του τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ), αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, του τότε επικεφαλής του Α΄ Κλάδου επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγου Προκόπη Μαυραγάνη, και δύο ανώτερων αξιωματικών που είχαν εμπλοκή στον σχεδιασμό της αποστολής και στην αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών μετά την τραγωδία.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος των προσφευγόντων-επιζήσαντων, οι πελάτες του κατονομάζουν αυτά τα πρόσωπα ως υπεύθυνα για διάπραξη κακουργήματος, εγκαλώντας τους για ελλιπή σχεδίαση και αποσιώπηση των κινδύνων της αποστολής, υπερέκθεση της αποστολής και των μελών της στα ΜΜΕ κατά την αναχώρηση, παράλειψη συλλογής πληροφοριών για τον εχθρό και το έδαφος, μηδενική εκπαίδευση και ενημέρωση του προσωπικού, μηδενική μέριμνα για την καταλληλότητα του μέσου κίνησης που θα μετέφερε την αποστολή, μηδενική μέριμνα και μάλιστα εγκληματική αποδοχή της συνοδείας του μέσου κίνησης από πρόσωπα ανεπαρκή και ανεκπαίδευτα.

Επισημαίνουν επίσης, ότι μετά το τραγικό αποτέλεσμα της αποστολής, οι εγκαλούμενοι ενδιαφέρονταν μόνο «να κατευθύνουν τα εν ζωή θύματα, δηλαδή τους τραυματίες, με έμμεσο σκοπό στην απόσειση των δικών τους ευθυνών».

Ο δικηγόρος στις 12/12/23 είχε επίσης καταθέσει στην Εισαγγελία Στρατοδικείου Αθηνών μήνυση κατά παντός υπευθύνου για λογαριασμό των εντολέων του, με την οποία ζητούν την ποινική δίωξη τυχόν υπευθύνων για το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο και τα πλημμελήματα της παράνομης απεικόνισης μεταφορών στρατού, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας και της παραβίασης απορρήτων.

Ο δικηγόρος μιλώντας στο Documento τόνισε, ότι με το υπόμνημα «προσωποποιήθηκαν οι ευθύνες των εμπλεκόμενων στην υπόθεση της Λιβύης, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία είναι ύποπτα τέλεσης εγκλημάτων και πρέπει να διερευνηθούν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα