ΑΘΗΝΑ
10:03
|
06.06.2026
Η εν λόγω επιστολή στάλθηκε από τον κ. Τσαλίδη προς τον κ. Καραμανλή το 2021 και προειδοποιούσε, ότι θα γίνει «ένα συμβάν μεγίστης σοβαρότητας».
Κώστας Καραμανλής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα δεδομένα στο θέμα της διερεύνησης του δυστυχήματος των Τεμπών και στις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν δημιουργεί η αποκάλυψη σήμερα Τετάρτη (14/2)  του εμπιστευτικού εγγράφου, της εφημερίδας «Δημοκρατία, που είχε στείλει ο Φίλιππος Τσαλίδης το 2021 στον τότε υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή. Ένα έγγραφο στο οποίο του παρουσίαζε τα σοβαρά προβλήματα του δικτύου και τον προειδοποιούσε για τον κίνδυνο να υπάρξει «ένα συμβάν μεγίστης σοβαρότητας».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλης Κόκκαλης, κατέθεσε αίτημα να κληθεί στην Εξεταστική Επιτροπή να καταθέσει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και να ερωτηθεί για το εμπιστευτικό έγγραφο με τις συγκλονιστικές προειδοποιήσεις του για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Να σημειωθεί ότι η γαλάζια πλειοψηφία είχε απορρίψει αρχικά το αίτημα να καταθέσει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε για μια ακόμα φορά να καταθέσει ο Κώστας Γεννιδούνιας, πρώην πρόεδρος των μηχανοδηγών, την παρουσία του οποίου στην Εξεταστική έχει απορρίψει η γαλάζια πλειοψηφία. Να σημειωθεί ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν με τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η επιστολή-έγγραφο

«Κανένα πόρισμα δεν κράτησα στο συρτάρι μου» δήλωσε χθες (13/2) ο Κώστας Καραμανλής στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το δυστύχημα των Τεμπών.

Ωστόσο, η εφημερίδα «Δημοκρατία» φέρνει σήμερα (14/2) στο φως της δημοσιότητας επιστολή του τότε διευθύνοντα συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕΦίλιππου Τσαλίδη, το οποίο ενημέρωνε τον βουλευτή Σερρών για τον «ορατό πλέον κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μεγίστης σοβαρότητας».

Η επιστολή, όπως είναι φανερό, ανατρέπει τους χθεσινούς ισχυρισμούς του Κώστα Καραμανλή.

Η επιστολή απευθυνόταν στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Σπύρο Πατέρα, με πρώτο όνομα στην κοινοποίηση αυτό του Κώστα Καραμανλή και δεύτερο του τότε υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου. Ενήμερη ήταν και η πρόεδρος της ΡΑΕ, Ιωάννα Τσιαπαρίκου.

protoselido_20253.jpg

Σύμφωνα με το «εμπιστευτικό», όπως αναφέρεται, έγγραφο, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας ουσιαστικά το τι θα συνέβαινε λίγους μήνες μετά, στα Τέμπη, καθώς όπως ανέφερε «τα προβλήματα οδηγούν σε μονοδρομήσεις γραμμών, καθιστώντας περισσότερο πιθανά τα ανθρώπινα λάθη με απρόβλεπτες συνέπειες».

Παράλληλα στην επιστολή ο Φίλιππος Τσαλίδης προειδοποιούσε με αφορμή σύγκρουση τρένου με όχημα του ΟΣΕ τον Αύγουστο του 2021 ότι «οι συνέπειες ενός τέτοιου συμβάντος θα ήταν ανυπολόγιστες αν η σύγκρουση γινόταν με αμαξοστοιχία Intercity».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», ο Φίλιππος Τσαλίδης έστειλε την εμπιστευτική επιστολή στις 6 Σεπτεμβρίου 2021, με θέμα «σοβαρά λειτουργικά προβλήματα του ελληνικού σιδηροδρόμου». Αφορμή ήταν δύο ατυχήματα που είχαν συμβεί τον Αύγουστο του 2021 στον Δομοκό και τη Λευκοθέα Σερρών.

Στο εμπιστευτικό έγγραφο ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφέρεται στην έλλειψη προσωπικού του ΟΣΕ και συγκεκριμένα σταθμαρχών και κλειδούχων, στη μη λειτουργία σηματοδότησης σε μεγάλα τμήματα του δικτύου και την κακοσυντηρημένη υποδομή. Παράλληλα αναφέρεται σε δύσκολη και επικίνδυνη σιδηροδρομική λειτουργία «με αποτέλεσμα σοβαρά συμβάντα», ενώ επισημαίνει την έλλειψη σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης.

«Η μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο Τσαλίδης εισέπραξε το αρνητικό – αν όχι εχθρικό – κλίμα ύστερα από αυτήν την κίνηση από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την κυβέρνηση είναι ότι λίγες μέρες μετά υπέβαλλε την παραίτησή του από τη θέση του στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στις 14 Σεπτεμβρίου, 8 μέρες μετά το εμπιστευτικό έγγραφο προς τον ΟΣΕ και τον τότε υπουργό, κι έχοντας εισπράξει την άρνηση να αλλάξει οτιδήποτε στον σιδηρόδρομο, ανακοίνωσε στο ΔΣ του οργανισμού ότι αποχωρεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ», αναφέρει η «Δημοκρατία».

Κασσελάκης: Το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να καταργήσω τη βουλευτική ασυλία

Με αφορμή τη σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας, ο Στέφανος Κασσελάκης προανήγγειλε κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας σε περίπτωση που καταφέρει να εκλεγεί πρωθυπουργός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ημέρα διαλόγου στη Θεσσαλονίκη: Προϋποθέσεις για μια κυρίαρχη χώρα

Ο καιρός σήμερα: Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Ο Πέδρο Σάντσεθ μπροστά στο τελευταίο και πιο κρίσιμο πολιτικό του στοίχημα

Σύνοδος παλαιστινιακών κομμάτων στην Αίγυπτο στις 6 και 7 Ιουνίου, χωρίς τη Φατάχ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα