ΑΘΗΝΑ
05:27
|
09.05.2024
Με εντάσεις συνεχίζεται η κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή για το δυστύχημα των Τεμπών.
Κόκκαλης-Καραμανλής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Εξεταστική Επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Βασίλη Κόκκαλη.

Υπενθυμίζεται, ότι ο πρώην υπουργός καταθέτει από το πρωί για το πολύνεκρο δυστύχημα που συγκλόνισε τη χώρα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κόκκαλης αμφισβήτησε κάποια από τα λεγόμενα του κ. Καραμανλή, όταν του απηύθυνε ερωτήσεις ως μέλος της Επιτροπής, προς τον μάρτυρα (Καραμανλής). Ο Κώστας Καραμανλής του απάντησε «Ότι κ. Κόκκαλη παίζεται ένα πολιτικό θέατρο» με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά με ένταση πώς «Είστε ένας πολιτικός ψεύτης».

Εκεί παρενέβει ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μαρκόπουλος και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι. Ο κ. Κόκκαλης επέμεινε, ότι ο πρώην υπουργός «λέει συνεχώς ψέματα και ότι ήρθε εδώ για να μας κουνήσει το δάκτυλο».

Ο πρώην υπουργός απάντησε «ότι εγώ δεν ήρθα εδώ για να μπω σε πολιτική αντιπαράθεση. Προσπαθείτε να προκαλέσετε. Δεν τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Υψώνεται τον τόνο της φωνής σας κ. Κόκκαλη».

«Κοιμάστε ήσυχος τα βράδια κ. Καραμανλή;» ρώτησε με ένταση και πάλι ο Βασίλης Κόκκαλης τον πρώην υπουργό.

Τι κατέθεσε ο Κώστας Καραμανλής

«Ως γονέας σέβομαι τον πόνο τους», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

«Προσωπικά, είμαι εδώ για να μιλήσω για όλα όπως ακριβώς γνωρίζω ότι είναι», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής: «Ό,τι έχω να πω, θα το πω κοιτώντας στα μάτια εσάς, τους συναδέλφους μου, αλλά και όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες που θέλουν να μάθουν την αλήθεια».

Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να με κάνει να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα. Αλλά δεν πρόκειται να αφήσω να αιωρούνται αναπάντητες, απόψεις ανυπόστατες».

«Είμαι εδώ, από την πρώτη στιγμή. Δεν κρύφτηκα. Δεν έπαιξα θέατρο. Και ούτε σκοπεύω να το κάνω τώρα. Ναι, λοιπόν στην αλήθεια και όχι στην πολιτική καπηλεία».

Σημείωσε επίσης ότι «η απάνθρωπη εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου δεν μπορεί να έχει θέση μέσα σε αυτήν την αίθουσα».

Αναφερόμενος στην παραίτηση του από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, ο κ. Καραμανλής τόνισε: «Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να κρυφτώ πίσω από ευθύνες άλλων. Παραιτήθηκα ενάντια στην πεπατημένη της πολιτικής πρακτικής σε τέτοιες περιστάσεις: Να θέσω σε διαθεσιμότητα ή να ζητήσω τις παραιτήσεις των υφισταμένων μου. Θεώρησα την πράξη αυτή, αυτονόητη».

«Ειλικρινά, δεν με απασχόλησε λεπτό η μικρότητα ορισμένων πολιτικών αντιπάλων που την αμφισβήτησαν, ενώ οι ίδιοι ουδέποτε έχουν δείξει την ευθιξία να παραιτηθούν από οποιαδήποτε θέση, για οποιονδήποτε λόγο».

«Αν είχαν τηρηθεί οι διαδικασίες του Κανονισμού Κυκλοφορίας το δυστύχημα θα είχε αποτραπεί».

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι παρακολουθεί με προσοχή, όλες αυτές τις μέρες, τις καταθέσεις που έχουν γίνει στην Επιτροπή: «Ακούστηκαν πολλές απόψεις και δόθηκαν διάφορες πτυχές των γεγονότων. Δεν υπήρξε όμως ούτε ένας ειδικός, ούτε ένας άνθρωπος από όσους γνωρίζουν σε βάθος το αντικείμενο, το επαναλαμβάνω ούτε ένας, που να αρνήθηκε ότι αν έστω και μία πλευρά είχε τηρήσει τις διαδικασίες του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας το δυστύχημα θα είχε αποτραπεί. Από εργαζόμενους και συνδικαλιστές, μέχρι στελέχη Οργανισμών όλων των περιόδων, αλλά και τις διοικήσεις της ΡΑΣ», επισήμανε.

«Και τα συστήματα άνθρωποι τα χειρίζονται»

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι έχει δεχθεί το ερώτημα «καλά, αν για όλα φταίνε κάποιοι άνθρωποι, τότε γιατί να φέρνουμε νέες τεχνολογίες στο σιδηρόδρομο»;

«Η απάντηση είναι πως όσο περισσότερο εξελίσσουμε την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε, τόσο αναβαθμίζουμε και το επίπεδο της ασφάλειας. Γι’ αυτό άλλωστε και δώσαμε την παράταση για να ολοκληρωθεί η σύμβαση 717. Γι’ αυτό ξεμπλέξαμε τον γόρδιο δεσμό και επιλέξαμε να προχωρήσουν τα έργα αποφασιστικά και να τελειώσουν κι όχι να μείνουν να λιμνάζουν. Σε ό τι αφορά λοιπόν αυτά τα συστήματα, σαφώς και θα συνέβαλλαν στην αύξηση της ασφάλειας, αλλά δεν υπήρχε η βεβαιότητα ότι θα απέτρεπαν το δυστύχημα, γιατί και τα συστήματα αυτά άνθρωποι τα χειρίζονται».

«Γιατί για να είναι ασφαλή τα τραίνα, ακόμα πιο σημαντικό κι από τις πάσης φύσεως τεχνολογίες, είναι ένα: Να τηρείται ευλαβικά ο κανονισμός κυκλοφορίας τους», συνέχισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Αυτός ο Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας, λοιπόν, παραβιάστηκε δυστυχώς κατά συρροήν εκείνο το μοιραίο βράδυ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και τέτοιες παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας, καμία ολοκλήρωση της 717 δεν θα μπορούσε να τις υπερνικήσει.» Εκτίμησε ότι: «Πρέπει επιτέλους να ακουστεί αυτό, γιατί ο ελληνικός λαός και ιδίως οι οικογένειες που τις έπληξε τόσο άδικα αυτή η τραγωδία, έχουν το δικαίωμα να το γνωρίζουν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα