ΑΘΗΝΑ
03:35
|
02.05.2024
Η αποστολή του είναι να πραγματοποιήσει την πρώτη εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα αμερικανική προσελήνωση και την πρώτη προσελήνωση ιδιωτικού διαστημικού σκάφους.
Στο σκάφος βρίσκεται η μονάδα Odiseo, από την ιδιωτική εταιρεία Intuitive Machines
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα όχημα προσελήνωσης που κατασκευάστηκε από την αεροδιαστημική εταιρεία Intuitive Machines με έδρα το Χιούστον εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα νωρίς την Πέμπτη σε μια αποστολή να πραγματοποιήσει την πρώτη σεληνιακή προσγείωση στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, όπως και την πρώτη που γίνεται από ιδιόκτητο διαστημόπλοιο.

Το όχημα Nova-C, το οποίο έχει επονομασθεί «Οδυσσέας», απογειώθηκε λίγο μετά τη 1 π.μ. τοπική ώρα πάνω από έναν πύραυλο Falcon 9 που εκτόξευσε το SpaceX του Ίλον Μασκ από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στο ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Μια ζωντανή διαδικτυακή ροή βίντεο της Nasa-SpaceX έδειξε τον πύραυλο δύο σταδίων και 25 ορόφων να βρυχάται από το σημείο εκτόξευσης και να διασχίζει τον σκοτεινό ουρανό πάνω από την ακτή του Ατλαντικού της Φλόριντα, ακολουθούμενος από μια πύρινη κιτρινωπή γραμμή καυσαρείου.

Η εκτόξευση, η οποία είχε προγραμματιστεί προηγουμένως για το πρωί της Τετάρτης, αναβλήθηκε για 24 ώρες λόγω ακανόνιστων θερμοκρασιών που εντοπίστηκαν στο υγρό μεθάνιο που χρησιμοποιήθηκε στο σύστημα πρόωσης του προσγειωμένου. Η SpaceX είπε ότι το πρόβλημα επιλύθηκε αργότερα.

Μολονότι θεωρείται αποστολή της Intuitive Machines, η πτήση IM-1 μεταφέρει επίσης έξι φορτία της NASA με εργαλεία σχεδιασμένα για τη συγκέντρωση δεδομένων για το σεληνιακό περιβάλλον ενόψει της σχεδιαζόμενης από τη NASA επιστροφής αστροναυτών στη Σελήνη αργότερα κατά την τρέχουσα δεκαετία.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το όχημα Nova-C της Intuitive Machines, ένας εξαγωνικός κύλινδρος με έξι πόδια, θα φθάσει στον προορισμό του έπειτα από πτήση μιας εβδομάδας στις 22 Φεβρουαρίου και θα προσγειωθεί στον κρατήρα Malapert A κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης.

Αν αποδειχθεί επιτυχής, η πτήση θα αποτελέσει την πρώτη ελεγχόμενη κάθοδο στη σεληνιακή επιφάνεια αμερικανικού διαστημικού σκάφους μετά την τελευταία επανδρωμένη αποστολή Απόλλων το 1972, αλλά και την πρώτη μιας ιδιωτικής εταιρείας.

Η πτήση θα σηματοδοτήσει επίσης το πρώτο ταξίδι στην επιφάνεια της Σελήνης στο πλαίσιο του προγράμματος Άρτεμις της NASA, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να στείλουν αστροναύτες στο φυσικό δορυφόρο της Γης πριν η Κίνα προσεληνώσει το δικό της επανδρωμένο διαστημικό σκάφος.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Πράσινο φως από τη Νορβηγία σε υποθαλάσσια εξόρρυξη

Άτυπο ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό εμπάργκο σε βάρος του, διαπιστώνει το Ισραήλ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα