ΑΘΗΝΑ
10:40
|
27.04.2024
Το σχέδιο στρατολόγησης της χούντςα της Μιανμάρ αποκαλύπτει το βαρύ τίμημα που είχαν στα στρατεύματά της οι μήνες αδιάκοπων μαχών εναντίον των ανταρτών.
Ο στρατός της Μιανμάρ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σχέδιο στρατολόγησης της Μιανμάρ αποκαλύπτει το βαρύ τίμημα που είχαν στα στρατεύματά της οι μήνες αδιάκοπων μαχών εναντίον των ανταρτών και τους αγώνες που αντιμετωπίζουν οι στρατηγοί για να αναπληρώσουν τις τάξεις τους, είπαν αναλυτές, διπλωμάτες και ένας αποστάτης.

Το σχέδιο, το οποίο ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα, έρχεται αφότου η χούντα έχασε τον έλεγχο περιοχών εδάφους κατά μήκος μιας πρώτης γραμμής που εκτείνεται από τα υψίπεδα που συνορεύουν με την Κίνα έως την ακτογραμμή κοντά στο Μπαγκλαντές, μερικά από αυτά σε μια συντονισμένη επίθεση από ομάδες ανταρτών που ξεκίνησε τον Οκτώβριο και ονομάστηκε Operation 1027.

«Ο στρατός αντιμετωπίζει ξεκάθαρα σημαντικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, γι’ αυτό και εισάγει ένα προσχέδιο για πρώτη φορά στην ιστορία του», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χόρσεϊ, ανώτερος σύμβουλος της Ομάδας Κρίσεων στη Μιανμάρ.

Ένας εκπρόσωπος της χούντας δεν απάντησε στις κλήσεις του Reuters που ζητούσε να σχολιάσει.

Ο στρατός μάχεται μια διευρυμένη ένοπλη αντίσταση από το πραξικόπημα του 2021 που ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της νομπελίστριας Αούνγκ Σαν Σου Κι και η χούντα περιγράφει τους αγωνιστές της αντίστασης ως «τρομοκράτες», κατηγορώντας τους για την καταστροφή της ειρήνης και της σταθερότητας της Μιανμάρ.

Το σχέδιο στρατολόγησης, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο, θα απαιτεί από όλους τους άνδρες ηλικίας 18 έως 35 ετών και τις γυναίκες 18 έως 27 ετών να υπηρετήσουν έως και δύο χρόνια, ενώ ειδικοί όπως οι γιατροί ηλικίας έως 45 ετών πρέπει να υπηρετήσουν για τρία χρόνια. Η υπηρεσία μπορεί να επεκταθεί συνολικά σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ye Myo Hein, ανώτερος σύμβουλος της δεξαμενής σκέψης του Ινστιτούτου Ειρήνης των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτίμησε ότι τα περισσότερα στρατιωτικά τάγματα αγωνίζονται επί του παρόντος να ανταποκριθούν στο μισό της συνιστώμενης δύναμης των 200 στρατιωτών.

«Υπήρξε μια αξιοσημείωτη μείωση και στον αριθμό των στρατολογήσεων αξιωματικών», είπε στο Reuters.

«Επιπλέον, οι απώλειες αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένων των ταξίαρχων… ήταν σημαντικά υψηλότερες λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των ταγμάτων και της μείωσης των στρατιωτών».

Πέρυσι, ο Ye Myo Hein υπολόγισε ότι ο στρατός της Μιανμάρ είχε περίπου 70.000 μάχιμους στρατιώτες, επικαλούμενος συνεντεύξεις με στρατιωτικούς λιποτάκτες και αποστάτες, ανάλυση στρατιωτικών εγγράφων και αριθμό θυμάτων.

Ο Άντονι Ντέιβις, αναλυτής ασφαλείας της εταιρείας πληροφοριών Jane’s που εδρεύει στη Βρετανία, είχε υπολογίσει τη συνολική δύναμη των εθνοτικών στρατών των ανταρτών σε περίπου 75.000 το 2021.

Το σημερινό μέγεθος της αντίστασης κατά της χούντας είναι πλέον πιθανότατα υψηλότερο με την εμφάνιση περισσότερων αντιστασιακών ομάδων καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, είπαν οι αναλυτές.

Το Tatmadaw, όπως είναι γνωστό ο στρατός, δεν έχει δηλώσει δημόσια το μέγεθος της μαχητικής του δύναμης τα τελευταία χρόνια.

Η Miemie Winn Byrd, αναλυτής που υπηρέτησε προηγουμένως στον στρατό των ΗΠΑ, είπε ότι οι αποστασίες αυξήθηκαν κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, με βάση συνεντεύξεις με διοικητές στρατιωτικών ταγμάτων και άλλους στρατιώτες που είχαν εγκαταλείψει.

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μιανμάρ είναι κουρασμένες και αποθαρρυνμένες», είπε, προσθέτοντας ότι οι βασικές προμήθειες όπως τρόφιμα και εξοπλισμός ήταν σε έλλειψη.

Ο πρώην λοχαγός του στρατού Htet Myat, ο οποίος αυτομόλησε τον Ιούνιο του 2021 και τώρα βοηθά άλλους στρατιώτες να αποστατήσουν, είπε στο Reuters τον Δεκέμβριο ότι ορισμένα τάγματα είχαν μόνο περίπου 130 στρατιώτες. Ο Htet Myat είπε ότι αυτομόλησε επειδή αντιτάχθηκε στο πραξικόπημα του 2021.

Οι ήττες του στρατού στο πεδίο της μάχης έχουν οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου δημόσιες εκκλήσεις προς τον Ανώτατο Διοικητή Min Aung Hlaing να παραιτηθεί τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη χούντα από την πολιτική κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα