ΑΘΗΝΑ
00:11
|
01.05.2024
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι ελπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
Εξήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες κατά της παιδικής κακοποίησης για να κατευνάσει την λαϊκή οργή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας πιθανότατα θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατά την έναρξη της νέας εαρινής συνόδου του στις 26 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στην ετήσια ομιλία του για τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες της χώρας.

«Η διαμάχη μας με τη Σουηδία πλησιάζει στο τέλος της. Από κοινού με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Πλησιάζουμε πιο κοντά στο να μπορέσουμε να επικυρώσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην αρχή της εαρινής συνόδου του κοινοβουλίου», ανέφερε ο Ούγγρος πρωθυπουργός μιλώντας στην εθνική τηλεόραση.

Η Ουγγαρία είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει ακόμα εγκρίνει το σουηδικό αίτημα για ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, μετά την απόφαση της Τουρκίας να το πράξει τον περασμένο Ιανουάριο κει ενώ το θέμα εκκρεμεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Κατά τα λοιπά, στο επίκεντρο της ομιλίας του Βίκτορ Όρμπαν βρέθηκε, το σκάνδαλο που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες μετά την απονομή χάριτος σε καταδικασμένο για συγκάλυψη υπόθεσης παιδικής κακοποίησης που οδήγησε στην παραίτηση της προέδρου της χώρας και της υπουργού Δικαιοσύνης, την ηθική των οποίων ο Ούγγρος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε σθεναρά.

Λίγες ώρες μετά την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ένα νέο πακέτο νόμων κατά της παιδικής κακοποίησης, προκειμένου να κατευνάσει την λαϊκή οργή. «Οι καλοί άνθρωποι μπορούν να πάρουν κακές αποφάσεις», είπε, υποσχόμενος να προετοιμάσει ένα νέο πακέτο νόμων για τη βελτίωση της προστασίας των παιδιών.

Το σκάνδαλο έχει γίνει η μεγαλύτερη απειλή για τη συντηρητική διακυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν από τότε που επέστρεψε στην εξουσία το 2010, καθώς η κυβέρνησή του έχει καταστήσει τις οικογενειακές αξίες βασικό θέμα των πολιτικών της.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι ελπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Παρότι υπογράμμισε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας, ανέφερε ότι «θα ήθελε να δει τον Τραμπ να επιστρέφει στην προεδρία και να εγκαθιδρύει ειρήνη στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης».

Εκτός από τη νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Όρμπαν ανέφερε ότι θα ήθελε να δει αλλαγές στην ηγεσία της Ε.Ε., καθώς και συνεργασία. «Θα κάνουμε την Ευρώπη ξανά μεγάλη» είπε, επαναδιατυπώνοντας το περίφημο σύνθημα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Όσο αφορά στην Ουκρανία, ο Βίκτορ Όρμπαν ήταν σαφής τονίζοντας ότι η Ουγγαρία δεν θα αφήσει κανέναν «να την παρασύρει στη στρατιωτική σύγκρουση» στην Ουκρανία. «Σκοπεύουμε να μείνουμε έξω από τον πόλεμο και την πολιτική κυρώσεων και να αντιταχθούμε στους οικονομικούς αποκλεισμούς, που ισοδυναμούν με έναν άλλο Ψυχρό Πόλεμο», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η στρατηγική των Βρυξελλών έναντι της Ουκρανίας υπήρξε απόλυτη αποτυχία».

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας παρασύρει σε πόλεμο. Δεν θα προμηθεύσουμε όπλα στην Ουκρανία, παρόλο που αυτό μπορεί να μην αρέσει σε ορισμένες μεγάλες δυνάμεις», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα