ΑΘΗΝΑ
07:43
|
01.05.2024
Το σκάνδαλο, το οποίο προκάλεσε λαϊκή οργή, αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα και οδήγησε στην παραίτηση της προέδρου της χώρας Καταλίν Νόβακ.
Σε περισσότερους από 50.000 υπολογίζουν τους διαδηλωτές οι διοργανωτές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, χθες Παρασκευή, στην Πλατεία Ηρώων της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας για να ζητήσουν δικαιοσύνη για τα παιδιά θύματα κακοποίησης και αυστηρότερες ποινές για τους δράστες, στο φόντο του σκανδάλου απονομής χάριτος σε καταδικασμένο για συγκάλυψη υπόθεσης παιδικής κακοποίησης.

Το σκάνδαλο, το οποίο προκάλεσε λαϊκή οργή, αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα από μια ανεξάρτητη ουγγρική ειδησεογραφική πύλη, που κατήγγειλε ότι ο Endre K., ο οποίος είχε καταδικαστεί για βοήθεια στην συγκκάλυψη υποθέσεων κακοποίησης παιδιών που συνεχίζονταν για χρόνια σε οικοτροφείο, πήρε χάρη από την πρόεδρο της χώρας Καταλίν Νόβακ.

Το σκάνδαλο οδήγησε στην παραίτηση της προέδρου και της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Γιούντιτ Βάρντα, η οποία είχε υπογράψει την προεδρική χάρη.

Η διαδήλωση της Παρασκευής, στην οποία σύμφωνα με τους διοργανωτές συμμετείχαν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, οργανώθηκε από δημοφιλείς Ούγγρους YouTubers, influencers και προσωπικότητες του χώρου του πολιτισμού που κατηγορούν την κυβέρνηση Όρμπαν ότι αμελεί κατάφωρα την προστασία των παιδιών και παρεμβαίνει στην δικαιοσύνη με πολιτικές σκοπιμότητες.

«Αρκετά. Ανεξάρτητα από την πολιτική μας θέση, θεωρούμε σημαντικό ως πολίτες να υψώσουμε τις φωνές μας για την υπεράσπιση των θυμάτων και για τη διαφάνεια, την ανθρώπινη ευπρέπεια και τον ειλικρινή κοινωνικό διάλογο», ανέφεραν οι διοργανωτές σε κοινή δήλωσή τους.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Ζόλταν Μπάλογκ, καλβινιστής επίσκοπος και πρώην σύμβουλος της Προέδρου που είχε χρηματίσει υπουργός Ανθρώπινου Δυναμικού της κυβέρνησης Όρμπαν την περίοδο 2012-2018,  ανακοίνωσε επίσης την παραίτησή του από τα εκκλησιαστικά του αξιώματα, κάνοντας λόγο για το «σοβαρό πολιτικό λάθος» της υποστήριξης της προεδρικής χάρης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα