ΑΘΗΝΑ
23:56
|
17.05.2024
Επιβεβαίωσε καταγγελίες για αλλοίωση του αποτελέσματος προκειμένου να περιοριστεί η νίκη των δυνάμεων του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν.
Χιλιάδες διαδηλωτές σε περισσότερες από 12 πόλεις και την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την συμμετοχή του σε εκτεταμένο σχέδιο νοθείας ομολόγησε κρατικός αξιωματούχος στο Πακιστάν, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές που αμαυρώθηκαν από καταγγελίες για αλλοίωση του αποτελέσματος προκειμένου να περιοριστεί η νίκη των δυνάμεων του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν.

Χθες, Σάββατο, ο Λιακάτ Αλί Τσάθα, επίτροπος της πόλης του Ραβαλπίντι, όπου έχει το αρχηγείο του ο πανίσχυρος στρατός της χώρας, δήλωσε ότι θα παραδοθεί στην αστυνομία και θα παραιτηθεί από τη θέση του. «Μετατρέψαμε τους ηττημένους σε νικητές, αντιστρέφοντας 70.000 ψήφους για 13 έδρες της εθνικής συνέλευσης», είπε σε δημοσιογράφους, εμπλέκοντας επίσης στην υπόθεση τον επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής και τον ανώτατο δικαστή της χώρας.

Σύμφωνα με την πακιστανική ιστοσελίδα Dawn News, ο επίτροπος παραδέχτηκε ότι έχει «βαθιά εμπλακεί σε σοβαρό έγκλημα όπως η νόθευση των εκλογών» και υποστήριξε ότι «η πισώπλατη μαχαιριά που δέχτηκε η χώρα του» δεν τον αφήνει να κοιμηθεί τις νύχτες. «Θα πρέπει να τιμωρηθώ για την αδικία που έχω κάνει και άλλοι που συμμετείχαν σε αυτήν την αδικία θα πρέπει επίσης να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

Μετά την ανακοίνωση του Τσάθα, ο ανώτερος επιθεωρητής των αστυνομικών επιχειρήσεων του Ραβαλπίντι, Καμράν Ασγκάρ, δήλωσε ότι ο επίτροπος δεν έχει συλληφθεί καθώς δεν είχε σχηματιστεί δικογραφία εναντίον του, ενώ η κεντρική εκλογική επιτροπή απέρριψε τους ισχυρισμούς προσθέτοντας ότι διεξάγει έρευνα.

Εν τω μεταξύ, και παρά την αστυνομική απαγόρευση, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, ισχυριζόμενοι ότι η ψηφοφορία ήταν νοθευμένη και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία παρότι έχασε τις εκλογές.

Μετά από σχεδόν μια εβδομάδα διαβουλεύσεων μια εξακομματική συμμαχία υπό την ηγεσία του Πακιστανικού Μουσουλμανικού Συνδέσμου-Nawaz (PMLN), που κέρδισε 75 έδρες, και του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP), που εξασφάλισε 54 έδρες πρόκειται να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το κόμμα του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν Tehreek-e-Insaf (PTI) αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής των εκλογών, κερδίζοντας συνολικά 93 έδρες.

Σε μια ανάρτηση στο X το Σάββατο, το PMLN χαρακτήρισε τις ενέργειες του Επιτρόπου του Ραβαλπίντι ως «μια αναιδή κίνηση λίγες μέρες πριν από τη συνταξιοδότησή του» και «μια φθηνή τακτική δημοσιότητας».

Ωστόσο, από τη φυλακή, ο Ιμράν Χαν χαρακτήρισε την ομολογία αποκαλυπτική για «την συστηματική χειραγώγηση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε όλη τη χώρα, όπου η πρωτοκαθεδρία του PTI παραποιήθηκε με δόλο, στερώντας από τον λαό τη νόμιμη εντολή του, όχι μόνο στην Εθνοσυνέλευση αλλά και στις Επαρχιακές Συνελεύσεις».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα