ΑΘΗΝΑ
18:48
|
27.04.2024
Οι απαντήσεις προέρχονται από 17.023 ερωτηθέντες, σε μια διαδικτυακή έρευνα στην οποία συμμετείχαν πολίτες από 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μόνο ένας στους 10 Ευρωπαίους πιστεύει ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει έναντι της Ρωσίας, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), με τους περισσότερους να θεωρούν απαραίτητη μια «συμβιβαστική συμφωνία» για τον τερματισμό της σύγκρουσης, ανάμεσά τους και οι Έλληνες.

Οι απαντήσεις προέρχονται από 17.023 ερωτηθέντες, σε μια διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, στην οποία συμμετείχαν πολίτες από 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως μεταδίδει το POLITICO, oι ερευνητές υποστηρίζουν πως αυτή η «απαισιόδοξη προοπτική» για την Ουκρανία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου οι συνομιλίες για ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία βρίσκονται σε αδιέξοδο στο Κογκρέσο, ενώ ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκει να επανεκλέγει, υποσχόμενος την παύση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Μόλις το 9,6% των Ευρωπαίων (2% των Ελλήνων) πιστεύει σε μια ολοκληρωτική νίκη της Ουκρανίας, με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να πιστεύουν ότι ένας συμβιβασμός θα είναι πιο πιθανός.

Το ECFR αναφέρει ότι το 41% Ευρωπαίων επιθυμεί αύξηση ή διατήρηση της τρέχουσας υποστήριξης για την Ουκρανία – αλλά μόνο το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως η Ευρώπη θα πρέπει να καλύψει το κενό που θα αφήσει μια δυνητική απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ.

Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων — οι οποίοι συμμετέχουν από την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία— θέλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση να περιορίσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία.

Κατά μέσο όρο, το 19,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ρωσία θα κερδίσει, με τα υψηλότερα ποσοστά να συναντιόνται στην Ελλάδα (29,7%) και στη Ουγγαρία (30,5%).

Συνολικά, περισσότεροι από το 40% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων ζητούν από την Ε.Ε. να πιέσει το Κίεβο να έρθει σε συμφωνία με την Ρωσία. Η πλειοψηφία στην Ουγγαρία (64%), την Ελλάδα (58,8%) και την Ιταλία (51,7%) επιθυμεί να ασκηθεί πίεση στο Κίεβο να αποδεχθεί μια συμφωνία με την Ρωσία- ενδεχόμενο που ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρνήθηκε να εξετάσει.

Οι κορυφαίοι ηγέτες της Ε.Ε. είναι ξεκάθαροι στο ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο, όμως, οι παραδόσεις πυρομαχικών έχουν επιβραδυνθεί και υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το επόμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας από τις Βρυξέλλες.

«Προκειμένου να μπορέσουν να υποστηρίξουν τη συνεχή ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μιλούν για τον πόλεμο», δήλωσε ο Μαρκ Λέοναρντ, συν-συγγραφέας της έρευνας.

«Η δημοσκόπησή μας δείχνει ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είναι απελπισμένοι να αποτρέψουν μια ρωσική νίκη. Αλλά επίσης δεν πιστεύουν ότι η Ουκρανία θα μπορέσει να ανακτήσει ολόκληρη την επικράτειά της», τόνισε.

«Η πιο πειστική περίπτωση για ένα επιφυλακτικό κοινό είναι ότι η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαρκή, κατόπιν διαπραγματεύσεων, ειρήνη που ευνοεί το Κίεβο, αντί για μια νίκη του Πούτιν», είπε ο Λέοναρντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα