ΑΘΗΝΑ
16:23
|
03.05.2024
Βομαβρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας-Ένοπλη επίθεση στην Ιερουσαλήμ με οχτώ Ισραηλινούς τραυματίες.
Βομβαρδισμένη Ράφα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν τη νύχτα νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ στο Κάιρο συνεχίζονται οι περίπλοκες συνομιλίες με σκοπό να κηρυχθεί δεύτερη ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και της Χαμάς στον μικρό θύλακα.

Την ώρα που 2,2 εκατ. κάτοικοι της Γάζας, η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού της θυλάκου, απειλούνται με λιμοκτονία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οργανώσεις αρωγής κατήγγειλαν πως εγκαταστάσεις τους βομβαρδίστηκαν.

Τη νύχτα, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε περίπου δέκα βομβαρδισμούς στη Ράφα. Δεν δημοσιοποιήθηκε κανένας απολογισμός θυμάτων ως τώρα, αν και γίνεται λόγος για 17 νεκρούς σε βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό του Νουσεϊράτ.

Η Ράφα υποτίθεται πως αποτελεί το «έσχατο οχυρό» της Χαμάς, κατά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος, παρά τις διεθνείς διαμαρτυρίες, να διατάξει να εξαπολυθεί επίθεση εναντίον της πόλης για να «νικηθεί» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες όμηροι.

Σχεδόν 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ή αλλιώς ο μισός και πλέον πληθυσμός του θυλάκου (2,4 εκατ.), έχουν καταφύγει στη Ράφα, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

«Περιμένουμε τον θάνατο, μέρα τη μέρα», είπε κάτοικος της, ο Ουισάμ Λάφι. «Ευχαριστούμε τον θεό όταν τελειώνει η μέρα και είμαστε ακόμα ζωντανοί. Απλά περιμένουμε τον θάνατο».

Ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή Μπρετ Μακγκέρκ αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ, μετά τον σταθμό που έκανε στην Αίγυπτο για νέες συνομιλίες για την ανακωχή.

«Θέλουμε να κλειστεί συμφωνία (…) το ταχύτερο δυνατόν», είπε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Χθες στο Κάιρο ο επικεφαλής της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, εγκατεστημένος στο Κατάρ, αναμενόταν να συζητήσει με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου, τον Αμπάς Καμάλ, για την «πρώτη φάση» σχεδίου που καταρτίστηκε τον Ιανουάριο, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς από τη Γάζα.

Προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ και είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

Η Χαμάς θέλει κατάπαυση του πυρός, να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, να αρθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός και να προσφερθεί ασφαλές καταφύγιο στους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους λόγω του πολέμου. Το Ισραήλ από την πλευρά του διαμηνύει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί, ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς και να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι.

Oκτώ τραυματίες από πυρά σε δρόμο της Ιερουσαλήμ

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση ενόπλου σε αυτοκινητόδρομο στα προάστια της Ιερουσαλήμ, κοντά στον εβραϊκό οικισμό Μααλέ Αντουμίμ, ανακοίνωσε υπηρεσία πρώτων βοηθειών του Ισραήλ.

Ορισμένοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, πρόσθεσε η υπηρεσία. Δύο γυναίκες τραυματίστηκαν σοβαρά, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων του Ισραήλ Έλι Μπιν στο δημόσιο δίκτυο Kan.

Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι υπάρχει ένας νεκρός από την επίθεση και πρόσθεσε ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε οκτώ. Επίσης σημείωσε ότι από τα πυρά της έπεσαν νεκροί δύο οπλισμένοι άνδρες και τραυματίστηκε ένας τρίτος. Εκπρόσωπος της αστυνομίας επεσήμανε ότι οι ένοπλοι ήταν Παλαιστίνιοι, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Η ένταση στη Δυτική Όχθη είναι ήδη οξυμένη λόγω του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Παρασκευή, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ενόπλους που η αστυνομία υποψιάζεται ότι ήταν Παλαιστίνιοι σε στάση λεωφορείου στο νότιο Ισραήλ.

Διχασμός στην G20

Ο διχασμός της διεθνούς κοινότητας μεσουράνησε χθες στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 στη Βραζιλία.

Ο επικεφαλής της βραζιλιάνικης διπλωματίας Μάουρου Βιέιρα κατήγγειλε την «απαράδεκτη παράλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας» για τη Λωρίδα της Γάζας, όπου προχθές οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, άσκησαν το βέτο τους για να εμποδίσουν την υιοθέτηση σχεδίου απόφασης που αξίωνε να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επέκριναν τις δηλώσεις του βραζιλιάνου προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος συνέκρινε την Κυριακή τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας με το Ολοκαύτωμα των εβραίων από τους ναζί, πυροδοτώντας διπλωματική θύελλα.

Η ανθρωπιστική κατάσταση προκαλεί συναγερμό ειδικά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, περιοχή παραδομένη «στο χάος και τη βία», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) το οποίο ανέστειλε προχθές Τρίτη τη διανομή βοήθειας εκεί.

Η βοήθεια για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, η διέλευση της οποίας υπόκειται στην έγκριση του Ισραήλ, φθάνει κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέσω της Ράφας. Όμως οι παραδόσεις στο βόρειο τμήμα του θήλακα είναι σχεδόν αδύνατες, εξαιτίας των καταστροφών και των μαχών.

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν χθες πως μπήκαν 98 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ συλλογικότητα διεθνών ΜΚΟ, η AIDA, επέκρινε έντονα τη βραδύτητα της διαδικασίας επιθεωρήσεων των φορτίων και το ότι δεκάδες φορτηγά είναι αποκλεισμένα εδώ και μέρες στα σύνορα.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Βαθύτατη έκφραση της ελευθερίας μας είναι η πίστη στην Ανάσταση

Πακιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο

Ισραήλ: Καταγγελία στον ΟΟΣΑ κατά της Τουρκίας για την διακοπή των εμπορικών σχέσεων

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα