ΑΘΗΝΑ
21:58
|
27.04.2024
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ακυρώνει φοιτητικά δάνεια αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για σχεδόν 153.000 άτομα.
Ο Τζο Μπάιντεν για τις ακυρώσεις των φοιτητικών δανείων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ακυρώνει φοιτητικά δάνεια αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για σχεδόν 153.000 άτομα.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει μια τριήμερη εκστρατεία στην Καλιφόρνια, έκανε την ανακοίνωση την Τετάρτη ως μέρος ενός νέου σχεδίου αποπληρωμής που προσφέρει έναν ταχύτερο δρόμο προς την απαλλαγή.

Ο αμερικανός ηγέτης είχε δεσμευτεί πέρυσι να βρει άλλες οδούς για την αντιμετώπιση της ελάφρυνσης του χρέους, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο μπλόκαρε ένα ευρύτερο σχέδιο για την απαλλαγή των 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φοιτητικά δάνεια.

«Ενώ ένα πτυχίο πανεπιστημίου εξακολουθεί να είναι ένα εισιτήριο για μια καλύτερη ζωή, αυτό το εισιτήριο είναι πολύ ακριβό», είπε ο Μπάιντεν σε δήλωση.

«Και πάρα πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να είναι επιβαρυμένοι με μη βιώσιμο χρέος με αντάλλαγμα ένα πτυχίο κολεγίου», πρόσθεσε.

Η τελευταία ανακοίνωση ισχύει για άτομα που είναι εγγεγραμμένα σε ένα πρόγραμμα αποπληρωμής γνωστό ως Εξοικονόμηση σε Πολύτιμη Εκπαίδευση (SAVE) και καλύπτει όσους δανείστηκαν 12.000 $ ή λιγότερα και έχουν αποπληρώσει τα χρήματα για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Η κίνηση «θα βοηθήσει ιδιαίτερα τα κοινοτικά κολέγια και άλλους δανειολήπτες με μικρότερα δάνεια και θα θέσει πολλούς σε καλό δρόμο για να απαλλαγούν από φοιτητικά χρέη πιο γρήγορα από ποτέ», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να στέλνει ειδοποιήσεις μέσω email την Τετάρτη σε ορισμένους από τους δανειολήπτες που θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα SAVE.

Οι ακυρώσεις ήταν αρχικά προγραμματισμένες να ξεκινήσουν τον Ιούλιο, αλλά τον περασμένο μήνα η διοίκηση είπε ότι θα ήταν έτοιμη σχεδόν έξι μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, τον Φεβρουάριο.

Ο πρώτος γύρος απαλλαγής από το σχέδιο SAVE θα εκκαθαρίσει δάνεια 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι δανειολήπτες θα λάβουν email με ένα μήνυμα από τον Μπάιντεν που τους ειδοποιεί ότι «όλα ή μέρος των ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων σας θα συγχωρεθούν επειδή πληροίτε τις προϋποθέσεις για πρόωρη διαγραφή δανείου σύμφωνα με το Σχέδιο SAVE της κυβέρνησής μου».

Στο email του προς τους δανειολήπτες, ο Μπάιντεν θα γράψει ότι άκουσε από «αμέτρητους ανθρώπους που μου είπαν ότι η απαλλαγή από το βάρος του χρέους των φοιτητικών δανείων θα τους επιτρέψει να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους, να αγοράσουν το πρώτο τους σπίτι, να ξεκινήσουν μια μικρή επιχείρηση και να προχωρήσουν με τα σχέδια ζωής που έχουν βάλει σε αναμονή».

Περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια άτομα έχουν εγγραφεί στο νέο σχέδιο αποπληρωμής.

Οι αριστεροί προοδευτικοί και νέοι ψηφοφόροι, των οποίων την υποστήριξη χρειάζεται ο Μπάιντεν για να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, έχουν υπερασπιστεί έντονα την ακύρωση των φοιτητικών δανείων σε ευρεία κλίμακα. Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται σε μεγάλο βαθμό σε τέτοιες ενέργειες.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει τώρα ακυρώσει περίπου 138 δισεκατομμύρια δολάρια φοιτητικού χρέους για σχεδόν 3,9 εκατομμύρια ανθρώπους μέσω εκτελεστικών ενεργειών.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα